Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС роз'яснила порядок проведення перерахунку долі використання товарів (послуг) в оподатковуваних і в неоподатковуваних ПДВ операціях

26 грудня 2011, 14:23
1200
0
Реклама

Листом № 6446/6/15-3415-26 ДПС роз'яснила, що у разі придбання платником товарів (послуг) або необоротних активів, призначених для використання як в оподатковуваних, так і в неоподатковуваних операціях, в періоді їх придбання відразу ж здійснюється пропорційний розподіл сум податку відповідно до долі використання, визначеної в порядку, встановленому пунктами 199.2 - 199.3 НКі з подальшим проведенням перерахунку за правилами, встановленими пунктом 199.4 НК.

Доля використання сплаченого (нарахованого) податку по придбаних (ввезеним) товарах (послугам) між оподатковуваними і не оподатковуваними операціями застосовується для коригування сум податку, які відносяться до податкового кредиту по операціях, вказаними в пункті 199.1 НК.

ДПС також вказала, що НК встановлений різний порядок перерахунку податкового кредиту для товарів (послуг) і для об'єктів основних виробничих засобів і нематеріальних активів :

для товарів (послуг) - за підсумками календарного року;

для необоротних активів - за результатами 12, 24, 36 місяців їх використання, незалежно від дати їх придбання.

Що стосується необоротних активів, які одночасно використовувалися в оподатковуваних і в неоподатковуваних операціях до 1 січня 2011 року і продовжують використовуватися після цієї дати, розрахунок долі використання в умовах дії НК проводиться уперше за результатами 2010 року і має бути відбитий в декларації за березень 2011 року. При цьому для розрахунку суми податкового кредиту, належному коригуванню, визначається сума ПДВ, що доводиться на несамортизированную за станом на 01.01.2011 р. частина таких необоротних активів. Частина податкового кредиту, обчислена виходячи з розміру несамортизированной частини необоротних активів, розподіляється на долі, пропорційні об'єму оподатковуваних і неоподатковуваних операцій відповідно, і надалі використовується при проведенні перерахунку долі використання необоротних активів в операціях оподаткувань за результатами 12, 24 і 36 календарних місяців їх використання в умовах дії НК.

Двенадцатимесячный період з метою визначення об'ємів оподатковуваних і неоподатковуваних операцій обчислюється, починаючи з першого звітного періоду, в якому необоротний актив починає одночасно використовуватися в оподатковуваних і неоподатковуваних операціях, незалежно від того, на скільки звітних періодів раніше сталося формування податкового кредиту за правилом "першої події" у зв'язку з придбанням (виготовленням) такого необоротного активу.

Для необоротного активу, який став використовуватися в оподатковуваних і в неоподатковуваних операціях 31 січня 2011года, відлік перших 12 місяців використання починається з січня 2011 року, оскільки податкова звітність кожного платника податків формується за результатами відповідного податкового періоду, а не окремого календарного дня. При цьому, перший розрахунок податкового кредиту має бути зроблений таким платником у березні 2011 року, оскільки в січні 2011 року форма податкової декларації і порядок її заповнення і представлення ще не набули чинності.

У звітному періоді, в якому товари (послуги), основні виробничі засоби стали використовуватися виключно в не оподатковуваних операціях, в частині, пропорційній залишковій частині вартості таких товарів (послуг) або необоротних активів, необхідно визнати їх умовний продаж.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини