Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КСУ: оскаржити бездіяльність правоохоронців відносно заяв про злочини слідує в порядку карного судочинства

23 грудня 2011, 16:40
1845
0
Реклама

КСУ оприлюднив своє рішення № 19-рп/2011 від 14 грудня 2011 року у справі про оскарження бездіяльності суб'єктів владних повноважень відносно заяв про злочини.

У своєму рішенні КСУ, зокрема, вказав, що, здійснюючи перевірку заяв і повідомлень про злочини, прокурор, слідчий, орган дізнання, хоч і діють до порушення кримінальної справи, проте прибігають до тих же способів і прийомів, що і під час збору доказів в кримінальній справі. Таким чином, правовідносини, що мають місце під час розгляду заяв про злочинів, за своєю природою є карно-процесуальними.

Виходячи з цього, перевірка скарг на рішення, дії і бездіяльність прокурора, слідчого, органів дізнання повинна відбуватися в тому ж порядку і здійснюватися тим же судом, на який відповідно до закону покладені повноваження по перевірці і оцінці доказів в кримінальній справі, - тобто судом по розгляду кримінальних справ. Імперативний припис пункту 2 частини третьої статті КАС виключає юрисдикцію адмінсудів відносно справ, які належить дозволяти в порядку карного судочинства.

У мотивувальній частині рішення також вказано, що, в цілях реалізації статті 55 Конституції і недопущення обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина, скарги на рішення, дії або бездіяльність прокурора, слідчого, органу дізнання відносно заяв і повідомлень про вчинені або підготовлювані злочини суди повинні розглядати в порядку, аналогічному встановленому КПК порядку оскарження в суді рішень і дій прокурора, слідчого і органу дізнання.

Нагадаємо, суб'єкт конституційного звернення, громадянин Осетрів С. В., попросив КСУ дати тлумачення норм ст. 55 Конституцій, ч.2 ст. 2, п.2 ч.3 ст.17 КАСУ ч.3 ст.110, ч.2 ст. 236 КПК в контексті питання, в якому судочинстві (адміністративному або карному) повинні вирішуватися справи по скаргах фізичної особи, що не є учасником карного судочинства, але злочину, що повідомив про здійснення, якщо ця особа просить визнати протиправною бездіяльність суб'єкта владних повноважень, який не прийняв жодного з рішень, передбачених статтею 97 КПК. А ВССУ у своєму клопотанні просив роз'яснити, який порядок розгляду судами цієї категорії скарг, якщо така процедура безпосередньо не передбачена в процесуальних кодексах, зокрема, в КПК.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини