Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Сьогодні набуває чинності закон, що спрощує реєстрацію припинення підприємництва

19 грудня 2011, 14:42
3911
2
Реклама

Сьогодні, 19 грудня 2011 року, набуває чинності Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно спрощення процедур припинення юридичних осіб і підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців по їх рішенню" № 3384 - VI.

Законом змінюється порядок припинення юридичної особи і порядок припинення діяльності фізичного особи-підприємця (ФОП).

Змінами передбачений принцип "мовчазної згоди" при припиненні. Зокрема, якщо після закінчення процедури ліквідації (але не раніше закінчення терміну пред'явлення кредиторами своїх вимог) органи податкової служби або ПФУ не надали необхідних довідок про відсутність заборгованості по податках і зборах і не винесли при цьому ухвали про відмову в їх видачі, то ФОП або голова комісії ДЗИГ по припиненню (чи уповноважені ним особа) через десять робочих днів придбавають право представлення держреєстраторові документів для реєстрації припинення і без вказаних довідок.

Законом істотно скорочується перелік документів, необхідних для реєстрації припинення ДЗИГ в результаті ліквідації. Не вимагатимуться більше в цих цілях оригінали засновницьких документів і акт ліквідаційної комісії з ліквідаційним балансом.

Серед інших нововведень, передбачено також зобов'язання учасників ДЗИГ в 3-денний термін (вважаються робочі дні) з дати ухвалення рішення письмово повідомляти реєстраційний орган про припинення юридичної особи.

Кредиторам необхідно звернути увагу на зміну терміну звернення до суду до ліквідаційної комісії (якщо вона не задовольняє вимог або ухиляється від їх розгляду). Він тепер складатиме один місяць з моменту, коли кредитор дізнався або повинен був дізнатися про відмову комісії (тоді як раніше позови можна було пред'являти до затвердження ліквідаційного балансу).

Закон також передбачає і інші зміни в КоАП, Господарський і Цивільний кодекси, Закон "Про господарські суспільства", Закон "Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців", Закон "Про колективне сільськогосподарське підприємство", і в Закон "Про сільськогосподарську кооперацію".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини