Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Госземагентство розробило нову методику нормативно-грошової оцінки несільскогосподарських земель

19 грудня 2011, 12:50
1206
0
Реклама

Постановою № 1278 Кабмін затвердив нову Методику нормативно-грошової оцінки земель несільскогосподарського призначення.

Однією з найістотніших змін можна назвати використання однієї формули розрахунку нормативно-грошової оцінки для усіх категорій земель несільскогосподарського призначення. Нагадаємо, діюча сьогодні Методика передбачає цілих 4 формули: для земель промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики і оборони; для земель природоохоронного, заповідного фонду, оздоровчого, рекреаційного і історико-культурного фонду; для земель лісового фонду, а також земель водного фонду.

Як випливає з аналізу регуляторного впливу проекту вказаної постанови, розміщеної на сайті Госземагентства, що є розробником нової Методики, в ній ліквідовані деякі недоліки правового регулювання, властиві діючою. Зокрема - необхідність проведення значної кількості проектних і адміністративних процедур, пов'язаних із складанням, експертизою і твердженням районним радим технічної документації з нормативної грошової оцінки для кожної земельної ділянки несільскогосподарського призначення (що значно ускладнює процедуру оцінки і збільшує вартість послуг по оцінки для кінцевих споживачів - власників земельних ділянок і землекористувачів).

Ще одним недоліком діючої Методики названа нечітка процедура визначення коефіцієнта функціонального використання земельної ділянки (Кф). Вона грунтується на обліку заявлених органам державної статистики основних видів діяльності власника земельної ділянки (землекористувача), що призводить до фактичної оцінки не властивостей земельної ділянки, а господарського статусу землекористувача.

Крім того, на думку розробників Методики, рентний дохід при нормативній грошовій оцінці земель промисловості, транспорту і зв'язку, а також енергетики на сьогодні визначається на основі рівня облаштування цієї ділянки, що фактично ставить показники оцінки в залежність від результатів господарювання власника земельної ділянки (землекористувача).

Постанова набуде чинності з 01 січня 2013 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини