Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Споживчий кредит пропонують регулювати окремим законом

15 грудня 2011, 17:00
4015
2
Реклама

До парламенту поступив проект Закону № 9593 "Про споживчий кредит", поданий народним депутатом Юрієм Полунеевым (ПР).

Законопроект визначає вимоги до учасників кредитування, до інформації, яка має бути надана споживачеві до укладення договору, їм регулюються питання оцінки кредитоспроможності споживача, визначаються умови договору про споживчий кредит, його форма і порядок укладення.

Особлива увага приділяється визнанню недійсності умов договорів, які обмежують права споживача. Так, проект містить норми про те, що умови договори про потребкредите, які обмежують права споживача порівняно з правами, встановленими законом, є нікчемними. У випадках можливого неоднозначного тлумачення положень, які регулюють права і обов'язки сторін за договором, їх слід тлумачити на користь споживача.

Багато уваги приділяється умовам розміщення реклами про кредит. Зокрема, проектом заборонено вказувати в рекламі, що кредит може бути наданий без документального підтвердження фінансового стану споживача.

Відповідно до законопроекту, до укладення договору про споживчий кредит кредитодатель зобов'язаний надати споживачеві інформацію, необхідну для порівняння різних пропозицій, для прийняття ним обгрунтованого рішення про укладення відповідного договору, у тому числі з урахуванням обрання певного типу кредиту. Також визначений перелік інформації, яка в обов'язковому порядку має бути надана кредиторові. У неї входить тип процентної ставки (фіксована, змінювана), порядок її зміни, а також будь-які інші ставки, які застосовуються до первинної процентної ставки і так далі

Проектом пропонується передбачити, що споживач має право впродовж чотирнадцяти календарних днів з моменту передачі йому екземпляра укладеного договору відмовитися від отримання кредиту повністю або частково без пояснення причин, у тому числі і у разі отримання ним грошових коштів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини