Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податкова дозволила банкам списувати заборгованість, що не відповідає ознакам безнадійності

9 листопада 2011, 10:21
2296
1
Реклама

Банки мають право списувати за рахунок страхового резерву заборгованість, визнану безнадійною нормативно-правовими актами НБУ, навіть у тому разі, якщо вона не відповідає ознакам безнадійності, визначеним в п. 14.1.11 НК. Причому без віднесення надалі цього страхового резерву в дохід платника податків. До такого висновку ГНСУ прийшло в листі від 02.11.2011 року № 5010/7/15-1417.

Наявність у банків такої можливості заснована на пп. 159.4.1 НК, згідно з яким банки відшкодовують заборгованість, визнану безнадійною, згідно зі встановленою НБУ Методикою списання безнадійної заборгованості по активних банківських операціях. Порядок відшкодування безнадійної заборгованості за рахунок страхових резервів банків, згідно з вказаною нормою НК, також визначається НБУ (визначений в постанові НБУ від 01.06.2011 року № 172).

В той же час, у разі погашення безнадійної заборгованості, відшкодованої (списаною) за рахунок страхового резерву, банки повинні збільшувати свої прибутки на суму компенсаціїотриманою від позичальника або від відчуження запоруки. І, відповідно, платити податок на прибуток.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини