Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зареєстрований законопроект, що обіцяє підвищити рівень незалежності суддів

8 листопада 2011, 10:38
1064
0
Реклама

У кінці минулого тижня народним депутатом Кармазиным Ю. А. був внесений цікавий законопроект № 9422покликаний допомогти суддям бути більше беспристрастными.

Автор проекту вважає, що чинне процесуальне законодавство, що відносить вирішення деяких важливих процесуальних питань (відведення складу суду, продовження термінів розгляду справи, передача справи на розгляд іншого суду) до компетенції голови суду, призводить до втручанню в процес здійснення правосуддя іншого судді і може використовуватися останнім як міра незаконної дії.

Щоб уникнути таких ситуацій і для забезпечення функціональної незалежності суддів пропонується питання про передачу справи з одного суду в іншій в карному процесі віднести до компетенції не голову відповідного апеляційного суду, а до повноважень "вищестоящого суду одного і того ж рівня"а питання про передачу справи до суду іншої області - колегії у складі трьох суддів Судової палати Вищого спеціалізованого суду.

Рішення з цього питання має бути прийняте в п'ятиденний термін з дня вступу справи до суду і оформляється визначенням (ст.38 КПК). За задумом автора, аналогічною має бути і процедура вирішення питання про слухання справи при відведенні судді і неможливості його заміни з числа суддів цього суду.

Розробник законопроекту пропонує позбавити голів судів права вносити справу, що поступила від прокурора в порядку ст.418 КПК, безпосередньо в судове засідання при розгляді справ про застосування примусових заходів медичного характеру (ст.419 КПК), а також права призначати справу до розгляду або повертати прокуророві у разі незгоди, при застосуванні заходів виховного характеру для неповнолітніх (ст.447 КПК).

Законопроект зачіпає також питання осудності деяких категорій справ. Так, на думку автора, ст. 38 КПК необхідно доповнити положенням, що справи про злочини, здійснені суддями, розглядаються апеляційними судами, при цьому територіальна осудність повинна визначатися колегією у складі трьох суддів Судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого Суду.

Обов'язок звернення вироку до виконання Кармазин пропонує покласти на суддю (склад суду), який його виніс, і тільки при його (їх) відсутності питання може вирішуватися головою суду або іншими суддями за його дорученням.

Для оперативного інформування громадськості про результати судового розгляду, проект пропонує встановити п'ятиденний термін з дня винесення ухвали для його офіційної публікації на веб-порталі судової владивнісши відповідні зміни в Закон "Про доступ до судових рішень". Крім того, пропонується позбавити голів судів такого процесуального повноваження, як розгляд скарг на надання і відмову в наданні дозволів на доступ до судового рішення.

Також законопроектом пропонується внести зміни ХПКякими передбачити, що спори між господарськими судами про осудність не допускаються, а також врегулювати процесуальні терміни вирішення питання про передачу справи до іншого суду при неможливості розглядати його в цьому суді.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини