Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін запропонував удосконалити виявлення реальних власників професійних учасників фондового ринку

24 листопада 2011, 14:20
742
0
Реклама

У Верховній Раді зареєстрований законопроект № 9493, яким пропонується внести зміни в ряд законів, що стосуються регулювання фондового ринку. Зміни спрямовані на виявлення реальних власників учасників фондового ринку, встановлення вимог до їх ділової репутації і фінансового стану.

Зокрема, пропонують уповноважити Національну комісію з цінних паперів і фондового ринку проводити перевірки юридичних осіб, термін дії ліцензії по здійсненню діяльності на фондовому ринку яких збіг або ліцензії яким анулювані, на предмет дотримання ними вимог законодавства для випадків закінчення терміну і анулювання ліцензії.

Крім того, законопроектом пропонується змінити порядок застосування санкцій до юридичних осіб за правопорушення на ринку цінних паперів. Міняються деякі терміни. Приміром, якщо зараз рішення про накладення штрафу приймається в течії 10 днів з дня отримання документів, що підтверджують факт здійснення правопорушення, то проектом цей термін пропонують збільшити до 3-х місяців.

Також Кабмін має намір зобов'язати осіб, що мають істотну участь в професійному учаснику фондового ринку, повідомляти Комісії про усі зміни у відомостях про асоційованих осіб такого учасника (акціонера), про зміни структури власності юридичних осіб, що мають істотну участь, а також уявляти інформацію про ділову репутацію (своїй - для фізосіб; новоназначенных керівників - для юрособ).

У цих цілях проектом запропоновано в Законі "Про цінні папери і фондовий ринок" закріпити перелік документів, необхідних для отримання ліцензії професійного учасника фондового ринку, який включає у тому числі і "відомості про структуру власності" ДЗИГ і "інформацію про ділову репутацію" учасників (акціонерів), членів виконавчих органів і наглядової ради. Основою ж для відмови у видачі ліцензії, згідно з проектом, може послужити невідповідність ділової репутації і структури власності вимогам нормативно-правових актів.

За проектом, державну реєстрацію змін в статут професійного учасника фондового ринку можна буде здійснити тільки після узгодження змін з Комісією.

Реєстраторами власників іменних цінних паперів можуть виступати не усі юридичні особи, а тільки АТ або ТОВ. Законодавство про ЦБ і фондовий ринок поповнитися поняттями "Асоційованої особи" і "посадовця професійного учасника фондового ринку".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини