Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держкомпідприємництва: права і обов'язки кредитної спілки по угоді обмежені терміном дії його ліцензії

Реклама

Права і обов'язки кредитної спілки по угоді обмежені терміном дії його ліцензії по залученню внесків членів кредитної спілки на депозитні рахунки, якщо угода була укладена на підставі такої ліцензії. До такого висновку у своєму листі прийшов Держкомпідприємництва.

Здійснення кредитними спілками діяльності, що потребує ліцензування, без отримання ліцензії, по закінченню терміну дії ліцензії, у разі визнання ліцензії недійсної, у разі її припинення або анулювання не допускається згідно п. 1.8 Ліцензійних умов здійснення діяльності кредитних спілок за поданням фінансових послуг. Угоди кредитної спілки, здійснені без ліцензії, можуть бути визнані недійсними згідно частини першої статті 227 ГК.

Це стосується у тому числі кредитних договорів, ув'язнених кредитними спілками. Адже, як вказує Держкомпідприємництва, ліцензія на здійснення діяльності по залученню внесків членів кредитної спілки на депозитні рахунки є одночасно ліцензією на кредитування - використання таких засобів для надання членам кредитної спілки кредитів.

Це обгрунтовується пунктом 1.2 Ліцензійних умов, згідно з яким для залучення внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки, використання таких засобів для надання їм кредитів кредитна спілка зобов'язана отримати ліцензію на здійснення діяльності по залученню внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки.

Якщо наслідувати логіку і виводи листа, то у разі закінчення терміну дії ліцензії на здійснення діяльності по залученню внесків членів кредитної спілки на депозитні рахунки, кредитну спілку не має права, наприклад, вимагати виплат по кредиту (оскільки таке його право обмежене терміном дії ліцензії). І, одночасно, він не зобов'язаний нараховувати відсотки по депозиту. Про те, що у такому разі слід робити клієнтам кредитної спілки, Комітет не повідомив.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини