Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пенсійний фонд: на призи і подарунки стороннім особам нараховувати ЕСВ не треба

4 жовтня 2011, 15:20
1584
0
Реклама

Як випливає з листи Пенсійного фонду від 26.07.2011 року № 15280/03-20на вартість подарунка (призу), переданого переможцеві, який не полягає в трудових стосунках з підприємством, єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування не нараховується.

Це пояснюється з тим, що згідно п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону "Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" платниками єдиного внеску є працедавціякі використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або по цивільно-правових договорах.

У відношенні ж подарунків (призів), переданих працівникам, відповідь ПФУ вийшла не такою однозначною. З одного боку, Фонд послався на п. 14 Переліку видів виплат, на які не нараховується єдиний внесоквиходячи з якого матеріальна допомога разового характерущо надається окремим працівникам у зв'язку з сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання, коли необхідність її отримання виникла несподівано (за умови подачі заяви), а її розмір визначається адміністрацією підприємства, не є базою для нарахування єдиного внеску. З іншої - вказав на п. 2.3.3 Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхуваннязгідно з яким матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана усім або більшості працівників відноситься до заробітної плати як і інші заохочувальні і компенсаційні виплати. А, отже, є базою для нарахування і утримання єдиного внеску.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини