Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податкова назвала умови звільнення операцій з продажу домоволодіння від НДФЛ

28 жовтня 2011, 10:55
2220
0
Реклама

Як випливає з листи ГНСУ від 11.10.2011 року № 763/В/17-1114, дохід від продажу домоволодіння не обкладається НДФЛ тільки за умови одночасного дотримання усіх вимог, встановлених п. 172.1 НК. Тобто, якщо продаж (обмін) такого домоволодіння проводиться один раз впродовж звітного податкового року і воно знаходилося до цього у власності платника податків більше трьох років.

Сума податку, згідно пп. "а" п. 172.5 НК, визначається і самостійно сплачується через банківські установи особою, яка обмінює або продає іншій фізичній особі нерухомість до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу або міни. Крім того, така особа зобов'язана подати до 1 травня наступного року річну податкову декларацію у орган ДПС, в якому воно перебуває на обліку як платник (по місцю своєї податкової адреси) податків, в якій відбити дохід від такого відчуження.

Нагадаємо, що згідно п. 172.1 НК не обкладається дохідотриманий платником податків від продажу (обміну) не частіше одного разу упродовж звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарський- побутові споруди і будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безкоштовної передачі, визначеної ст. 121 ЗКзалежно від його призначення, і за умови перебування такого майна у власності платника податків більше трьох років. Дохід від продажу іншого об'єкту нерухомості або продажу більше одного об'єкту нерухомості обкладається по ставці 5 %.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини