Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Минрегион: роботи по перевірці лічильників повинні оплачуватися споживачами

Реклама

Минрегион в листі-роз'ясненні від 21.06.2011 року розповів, хто і за чий рахунок повинен здійснювати періодичну перевірку засобів вимірювальної техніки. Зокрема, лічильників на воду і тепло.

По укладенню Міністерства, виконувати роботи по періодичній перевірці, обслуговуванню і ремонту (у тому числі демонтажу, транспортуванню і монтажу після перевірки) квартирних засобів обліку води і теплової енергії повинні підприємства, що роблять послуги населенню за змістом будинків і споруд і прибудинкових територій (виконавці). Фінансування такої перевірки здійснюється за рахунок тарифу на послуги за змістом будинків і споруд і прибудинкових територій відповідно до ув'язнених між населенням і виконавцями договорами.

Якщо ж періодична перевірка засобів обліку не включена в перелік послуг за змістом будинків, споруд і прибудинкових територій, то споживач сам оплачує метрологічні роботи на підставі госпрозрахункового договору з метрологічними центрами або територіальними органами, уповноваженими на проведення цих робіт. При цьому якщо органом місцевого самоврядування витрати на здійснення періодичної перевірки і ремонту квартирних лічильників не внесені в тариф на послуги за змістом будинків і споруд і прибудинкових територій, то оплата споживачем цих послуг повинна здійснюватися згідно з укладеною угодою між споживачем і виконавцем послуг чи із спеціалізованою організацією по періодичній перевірці і ремонту квартирних лічильників.

Між тим, Закон "Про метрологію і метрологічну діяльність" передбачає інший порядок фінансування робіт по перевірці лічильників. Згідно ч. 3 ст. 28 цього Закону періодична перевірка, обслуговування і ремонт лічильників здійснюються за рахунок підприємств і організацій, що роблять послуги по электро-, тепло-, газо- і водопостачанню.

Основою ж для покладання обов'язку по оплаті послуг з перевірки на споживачів, як можна судити з листа Минрегиона, служить ч. 1 ст. 46 Закону "Про метрологію і метрологічну діяльність"згідно якої підприємства, організації, фізичні особи оплачують метрологічні роботипов'язані із здійсненням на госпрозрахункових началах усіх видів метрологічного контролю, у тому числі, перевірки лічильників. А також Типовий перелік послуг за змістом будинків і споруд і прибудинкових територій, затверджений постановою КМУ від 20.05.2009 року № 529у який, серед іншого, включена періодична перевірка, обслуговування і ремонт квартирних засобів обліку води і теплової енергії, у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж після перевірки.

Як випливає з ч. 2 ст. 11 Закону "Про метрологію і метрологічну діяльність" лічильники дозволяється використовувати тільки за умови, що вони пройшли перевірку. Відповідно, непроведення своєчасної перевірки лічильника, являється основанеим для зняття квартирного лічильника з абонентського обліку. І, як наслідок, для припинення нарахування тарифів на підставі показань такого лічильника c переходом на нарахування тарифів по нормах споживання.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини