Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПАУ: ФОП зобов'язаний відбивати прибутки, що виплачуються іншому ФОП, незалежно від їх оподаткування

24 жовтня 2011, 15:10
1959
0
Реклама

Як випливає з листи ДПАУ від 19.09.2011 року № 689/6/23-50/0315фізособа-підприємець при виплаті прибутків іншому ФОП, який перебуває на загальній системі оподаткування або сплачує єдиний або фіксований податок, зобов'язаний відбити виплачені прибутки в податковому розрахунку за формою № 1 ДФ під ознакою доходу "157". Причому незалежно від того, підлягають оподаткуванню ці виплати або ні.

Річ у тому, що, на думку податківців, податковий розрахунок по ф. № 1 ДФ передбачає віддзеркалення не лише прибутків, що підлягають оподаткуванню, але також і прибутків, які виплачуються податковими агентами платникам податку і не оподатковуються при їх виплаті. Зокрема, прибутків ФОП, з яких сплачений єдиний податок згідно із спрощеною системою оподаткування або фіксований податок. При цьому якщо дохід, що виплачується самозанятому особі, виходить від операцій, здійснюваних у рамках обраних їм видів діяльності, то в податковому розрахунку по ф. № 1 ДФ заповнюються графи 3 ("Сума нарахованого доходу") і 3а ("Сума виплаченого доходу"), а в графах 4 ("Сума нарахованого податку") і 4а ("Сума перерахованого податку") проставляється "0".

Нагадаємо, що згідно пп. 177.8 НК при нарахуванні (виплаті) ФОП доходу від операцій, здійснюваних у рамках обраних ними видів діяльності, суб'єкт господарювання, який нараховує (виплачує) такий дохід, не утримує податок на прибутки у джерела виплати, якщо ФОП, одержуючим такий дохід, надана виписка або витягання з ЕГР про державну реєстрацію його в якості СПД. Але при цьому згідно пп. "б" п. 176.2 ст. 176 НК обличчя, які відповідно до НК мають статус податкових агентів, зобов'язані представляти податковий розрахунок суми НДФЛ, нарахованого (сплаченого) на користь платників НДФЛ, а також суми утриманого з них податку в орган ДПС по місцю свого розташування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини