Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держкомпідприємництва: Асоціація "Укрэксперт" не є дозвільним органом

Реклама

Як випливає з листи Держкомпідприємництва від 30.09.2011 року № 7683 Асоціація "Укрэксперт" не є дозвільним органом і не уповноважена відповідно до закону видавати документи дозвільного характеру.

На думку Комітету, укладення експертизи, що видаються Асоціацією "Укрэксперт" не є документом дозвільного характеру у розумінні Закону "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності". Адже згідно постанові КМУ від 15.10.2003 року № 1631 укладення експертизи - документ, який складається експертною організацією за результатами проведення експертизи і містить інформацію про відповідність (невідповідності) об'єкту експертизи вимогам законів і інших нормативно-правових актів по охороні праці і промислової безпеки.

Крім того, згідно ст. 1 Закону "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" дозвільними органами є органи виконавчої владидержавні колегіальні органи, органи місцевого самоврядування, їх посадовці, уповноважені відповідно до закону видавати документи дозвільного характеру. Асоціація ж, як експертна організація - це суб'єкт господарюванняякий має дозвіл Держнаглядохоронпраці на проведення оцінки відповідності об'єкту експертизи вимогам НПА по охороні праці і промислової безпеки.

Питання з повноваженнями Асоціації "Укрэксперт" виникло внаслідок неоднозначних положень ст. 21 Закону "Про охорону праці". Згідно з цією статтею працедавець повинен отримати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки і на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки. Але такий дозвіл Госгорпромнадзор повинен видавати на підставі укладення експертизи стану охорони праці і безпеці промислового виробництва суб'єкта господарювання, проведеній експертно-технічними центрами, які належать до сфери його управління, або незалежними експертними організаціями, які забезпечують науково-технічну підтримку Госгорпромнадзора.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини