Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держкомпідприємництва: вимога свідчень про право на проведення передрейсових (послерейсовых) медоглядів незаконно

Реклама

Як випливає з листи Держкомпідприємництва від 26.09.2011 року № 7503 необхідність (і інші вимоги) отримання свідчень про право на проведення передрейсових (послерейсовых) медичних оглядів водіїв транспортних засобів не передбачена ні в одному законодавчому акті. Законодавством встановлена тільки необхідність проведення медичних оглядів.

На думку Комітету, свідоцтво про право на проведення передрейсових (послерейсовых) медичних оглядів водіїв транспортних засобів, без якого медичні працівники не мають права проводити медичні огляди водіїв транспортних засобів, має ознаки документу дозвільного характеру. Адже згідно Закону "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" документ дозвільного характеру - це документ, який дозвільний орган зобов'язаний видати підприємству у разі надання йому права на здійснення певних дій у сфері госпдіяльності і без наявності якого суб'єкт господарювання не може здійснювати ці дії.

Але, згідно ст. 4 ці Закони, стосунки, пов'язані з отриманням документів дозвільного характеру, у тому числі необхідність отримання документів дозвільного характеру, регулюються виключно законами.

Необхідність же отримання вказаних свідчень законами не передбачена. Згідно ст. 45 Закону "Про дорожній рух" періодичність оглядів, порядок їх проведення і напрям водіїв на позачергові огляди визначаються спільним актом Мінохоронздоров'я і МВС. Згідно наказу Мінохоронздоров'я і МВС від 05.06.2000 року № 124/34що визначає такий порядок, щозмінний передрейсовий і послерейсовый медичні огляди водіїв транспортних засобів проводяться лікарями або медичними працівниками, що здійснюють медичний контроль обслуговування водіїв підприємств. Медичні працівники мають право проводити вказані медичні огляди після періодичного (1 раз в три роки) навчання методам їх проведення в ГП "Український медичний центр безпеки дорожнього руху і інформаційних технологій".

Але мало того, що необхідність отримання права проводити вказані медичні огляди передбачена підзаконним актом, так ще і порядок навчання медичних працівників методам проведення передрейсових (послерейсовых) медичних оглядів водіїв транспортних засобів, в т.ч. форма документу, що видається по його результатах, взагалі відсутні. Хоча порядок отримання дозвільних документів, нагадаємо, має бути визначений законом.

Усе вищевикладене вказує на те, що вимоги про отримання і видачу вказаних посвідчень з боку ГП "Український медичний центр безпеки дорожнього руху і інформаційних технологій" є порушеннями норм Закону "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини