Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада в першому читанні сказала "та" спеціальній конфіскації

18 жовтня 2011, 17:30
2325
1
Реклама

Парламент проголосував в першому читанні за законопроект № 9208яким передбачається новий вид конфіскації майна - спеціальна конфіскація.

Згідно з проектом, спеціальна конфіскація полягає в "примусовому безкоштовному вилученні за рішенням суду у власність держави грошей, цінностей і іншого майна у випадках, певних УК, за умови здійснення суспільно небезпечного діяння, що містить ознаки злочинупередбаченого Особливою частиною УК".

Відмінність її від просто конфіскації в тому, що остання являється, згідно ст. 59 УК, різновидом покарання. А ось для спеціальної конфіскації не важливо, чи буде призначено покарання. Вона може застосовуватися і в тих випадках, коли особа не підлягає карній відповідальності (унаслідок недосягнення віку, з якого вона можлива, неосудності), і в тих випадках, коли воно від неї звільняється або звільняється від покарання.

Спеціальній конфіскації підлягає у тому числі і майно, переданий таким, що зробило злочин іншій особі, якщо ця особа знала чи повинно було знати про те, що майно отримане внаслідок злочину. Тобто, по суті справи, вона полягатиме у відбиранні майна і не у злочинця.

Ще одно відмінність спеціальної конфіскації від звичайної - звичайна можлива як покарання тільки за тяжкі і особливо тяжкі злочини. Для застосування спеціальної таких умов немає.

Спеціальна конфіскація застосовується, коли майно: отримано внаслідок скоєння злочину або є доходом від такого майна; призначалося для фінансування або матеріального забезпечення злочинів або в нагороду за скоєння злочину; було предметом злочину (виключаючи те, яке стало об'єктом злочинних дій); використовувалося як знаряддя або засіб скоєння злочину (виключаючи те, яке використовувалося окрім волі власника).

Зміни в КПК у зв'язку з пропозицією ввести спеціальну конфіскацію полягають в зміні формулювання одного з виду доказів. Так, в ст. 78 КПК пропонується встановити, що речовим доказом є "майно, отримане внаслідок скоєння злочину"тоді як зараз використовується формулювання "речі, нажиті злочинним шляхом".

Крім того, в КПК уточнюється порядок передачі на реалізацію швидкопсувних речдоків - тільки по постанові слідчого з повідомленням прокурора впродовж 24 годин; а також речдоків, які можуть втратити свою вартість або зберігання якого витратного, - по постанові суддіщо виноситься за уявленням слідчого, погодженим з прокурором.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини