Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінприроди наполягає, що зберігання відходів в урнах не є їх розміщенням

Реклама

Мінприроди в листі від 05.09.2011 року № 16687/07/10-11 ще раз підтвердило, що тимчасове зберігання відходів в контейнерах або урнах не є розміщенням відходів у розумінні ст. 1 Закону "Про відходи". Крім того, місця тимчасового зберігання відходів, а саме контейнери для тимчасового зберігання відходів, не є місцями їх остаточного видалення і не відносяться до спеціально відведених місць або об'єктів.

Міністерство вказує, що головні протиріччя і непорозуміння при оформленні дозвільних документів у сфері поводження з відходами і стягування відповідного екологічного податку пов'язано з неправильним розумінням термінів "розміщення відходів" і "зберігання відходів", які визначені в статті 1 Закону "Про відходи". Насправді це різні поняття, по різному що визначають дельнейшую долю відходів. Розміщення відходів - це зберігання і поховання відходів в спеціально відведених для цього місцях або об'єктах, а зберігання відходів - тимчасове розміщення відходів в спеціально відведених місцях або об'єктах (до їх утилізації або видалення).

Сміттєві контейнери не відносяться до спеціально відведених місць для розміщення відходів, оскільки основне призначення спеціально відведених місць або об'єктів - видалення відходів шляхом поховання або знешкодження, т. е. остаточні операції видалення. Згідно із статтею 21 Закону "Про відходи" саме органи місцевого самоврядування приймають рішення про відведення (відведенні) земельних ділянок для розміщення відходів і будівництва об'єктів поводження з відходами, оскільки саме розміщення відходів є найбільш небезпечним чинником впливу на екологічний стан навколишніх земельних ділянок.

Усі ці аргументи вказують на те, що платити екологічний податок з відходів, що тимчасово зберігаються в урнах і контейнерах не треба. Але ДПАУ у своїх листах фактично приходить до протилежних висновків. Вона вважаєщо житлово-комунальні підприємства (ОСМД, ЖСК, ЖЕК) є платниками екологічного податку за відходи, які тимчасово розміщуються (зберігаються), незалежно від терміну, до їх передачі на утилізацію або розміщення комунальному або спеціалізованому підприємству в місцях видалення відходів. Більше того, на її думкукожне підприємство, повинно нараховувати і платити екологічний податок незважаючи на укладений договір з іншим підприємством (в т.ч. комунальним) на послуги з вивезення і розміщення на спеціально відведених місцях (звалищах, полігонах і тому подібне) відходів (в т.ч. побутових). Детальний правовий аналіз позиції податківців читайте в матеріалі "ЮРИСТ & ЗАКОН": "Роз'яснення тижня : ДПАУ обклала екологічним податком майже усіх".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини