Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оплата лікарняних : підприємства вимушені порушувати законодавство?

31 січня 2011, 17:21
5687
10
Реклама

Згідно Закону про державне соцстрахування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, працедавець зобов'язаний сплатити своїм співробітникам дні, пропущені по хворобі, з першою ж зарплатою після надання лікарняного листа. Зробити він це повинен з спеціального розрахункового рахункувідкритого виключно для перерахувань Фонду соціального страхування. Для того, щоб соцстрах перерахував гроші на "лікарняний" рахунок, підприємство зобов'язане подати до Фонду що відповідає заявку. Проблема в тому, що для цих заявок відсутні спеціальні бланки. Форма заявки і вид бланка ще навіть не затверджені.


Малий бізнес зазвичай вирішує ці питання просто - усі хвороби за рахунок співробітників. Але що робити великим компаніям і державним організаціям? На свій страх і ризик сплатити лікарняний лист з інших засобів - але їх вже ніхто не поверне, та і в якій якості списувати з рахунків ці гроші? Вичікувати появи бланків - але їх не можна буде подати заднім числом. Єдиний вихід - це в добровільно-примусовому порядку не приймати від співробітників лікарняні листи. Але тут вже питання не законності, а морально-етичних норм.


Хто ж відповідає за цю нерозбериху, і чи зможуть українці спокійно залишатися удома у разі непрацездатності? Контролює розробку форм заявок Пенсійний фонд і Кабінет Міністрів - саме від них залежить подальша доля виплат по лікарняних листах. Коли вони приймуть відповідне рішення, залишається загадкою. На жаль, від безладу з лікарняними найбільше постраждають ті, хто найбільше і потребує стабільної роботи з соціальними гарантіями - матері малолітніх дітей і хронічні хворі, тобто ті, кому без частих лікарняних не обійтися.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини