Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податкова визначилася, як списуватиме безнадійні борги платників

14 січня 2011, 12:56
2861
0
Реклама

Наказом від 24 грудня 2010 року № 1034 ДПАУ затвердила Порядок списання безнадійного податкового боргу платників податків.

Порядок поширюється на фізичних і юридичних осіб (резидентів і нерезидентів), у тому числі на відособлені підрозділи останніх, які отримують і передають об'єкти оподаткування або займаються діяльністю оподаткування і на яких покладений обов'язок по сплаті податків і зборів. Не поширюється Порядок на податковий борг, що залишився після ліквідації, не пов'язаної з банкрутством.

Безнадійним податковим боргом вважається: борг визнаного банкротом платника, у якого недостатньо майна для погашення боргу; борг померлого або фізособи, визнаної недієздатним, безвісно відсутнім або оголошеного померлим при недостатності у них майна, на яке може бути обернене стягнення; борг фізособи, що перебуває в розшуку понад 720 днів.

До безнадійних відноситься також борг, по якому витік термін давності самостійного визначення податківцями податкових зобов'язаньвстановлений ст. 102 Податкового кодексу (1095 днів) і борг, що виник внаслідок дії непереборної сили. Дія непереборної сили підтверджується Торгово-промисловою палатою України, рішеннями Президента і КМУ про впровадження надзвичайної екологічної ситуації, визнання окремих місцевостей потерпілими від природних катаклізмів; рішеннями ВР Криму і облрадами, укладеннями інших органів, відповідно до законодавства тих, що мають повноваження їх виносити.

Для визнання безнадійним боргу, що виник внаслідок непереборної сили, платник повинен самостійно звернутися до контролюючого органу по місцю обліку безнадійного податкового боргу або по місцю обліку платника (якщо контролюючим органом є податкова) з письмовим заявою, в якій вказується сума тих, що підлягають списанню податків. У інших випадках проведення процедури списання цілком лягає на податкову службу.

Визначення сум підмета списанню безнадійного податкового боргу здійснюється відповідно до даних автоматизованої інформаційної системи (АИС) за станом на день виникнення боргу і за даними довідки контролюючого органу про наявність боргу.

Наказ набуде чинності з дня його офіційної публікації.

Детальніше про питання оподаткування і взаємини з Державною податковою службою читайте в популярних щотижневих електронних виданнях "БУХГАЛТЕР & ЗАКОН" і "Дебет-кредит" у системах ЛІГА :ЗАКОН.

Компанія "ЛІГА :ЗАКОН" проводить унікальну акцію - усі володарі ексклюзивного диска з офіційним текстом Податкового кодексу від ЛІГА :ЗАКОН мають можливість з 17 січня по 11 лютого підключитися до системам ЛІГА :ЗАКОН на пільгових умовах*!

* під "пільговими умовами" мається на увазі підключення за 60 гривен при единоразовой платі абонентського обслуговування за 4 місяці.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини