Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 10 січня податківці нараховуватимуть пеню по новій інструкції

10 січня 2011, 11:00
4982
3
Реклама

Нова Інструкція про порядок нарахування і погашення пені по платежах, контрольованих органами державної податкової службизатверджена наказом від 17 грудня 2010 роки № 953, набуває чинності 10 січня 2011 року.

У новому документі, що встановлює порядок ведення органами державної податкової служби обліку нарахування і погашення пені, що стягується з платників податків у зв'язку з несвоєчасним погашенням грошових зобов'язань, податковим зобов'язанням вважається сума, яку платник податків, у тому числі податковий агентповинен сплатити до відповідного бюджету як податку або збору.

Податковим боргом вважається сума зобов'язання, з урахуванням штрафних санкцій, самостійно погоджена платником податків або погоджена в порядку оскарження, а також пеня, нарахована на суму такого зобов'язання. Якщо в тій, що раніше діяла Інструкції у визначенні податкового боргу згадувалося узгодження також і у судовому порядкуто тепер така згадка відсутня.

Нарахування пені починається з першого робочого дня, що йде за останнім днем граничного терміну сплати грошового зобов'язання, визначеного або Податковим кодексом (при самостійному нарахуванні зобов'язання платником податку)або в податковому повідомленні-рішенні (при нарахуванні зобов'язання контролюючими органами). Відлік терміну нарахування пені більший не зв'язується з результатами апеляційного узгодження.

У разі часткового погашення податкового боргу сума такої частини визначається з урахуванням пенінарахованою на таку частину.

Не нараховується пеня тільки в 2 випадках: на пеню, а також якщо несвоєчасна сплата податку викликана порушенням банком термінів зарахування податків до бюджету.

У Інструкції відсутні переліки документів (тоді як в старій Інструкції вони були приведені)якими повинні підтверджуватися сума податкових зобов'язань платника і граничний термін їх виплати, а також сума і дата погашення податкового боргу.

Оригінальне положення нової Інструкції, згідно з яким грошові зобов'язання і податковий борг спадкодавця стають відповідно зобов'язаннями і боргом спадкоємця після закінчення терміну прийняття спадку. Впродовж терміну прийняття спадку пеня не нараховується.

Детальніше про питання оподаткування і застосування штрафних санкцій органами ДПС читайте в електронних тижневиках "БУХГАЛТЕР & ЗАКОН" і "Дебет-кредит" у системах ЛІГА :ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини