Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ухвалений новий Закон про судоустрій і статус суддів. Коментар АК Arzinger

15 липня 2010, 11:17
15276
8
Реклама

Верховна Рада прийняла Закон "Про судоустрій і статус суддів"визначає подальший розвиток і функціонування судової системи в Україні.

Реалізація положень цього законопроекту передбачає проведення глибокої реформи судової системи. Зокрема з'явиться новий вищий спеціалізований суд по розгляду кримінальних і цивільних справ. Військові суди планується ліквідовувати. Змінюється процедура призначення суддів уперше. Розширюються повноваження УСЮ відносно питань призначення і звільнення суддів, а компетенція ВР, навпаки, звужується, оскільки вводиться спрощена процедура розгляду питань, пов'язаних із звільненням суддів. Вводиться також безліч інших змін.

Крім того, зміни вносяться в ряд нормативно-правових актів, що стосуються правосуддя, у тому числі в КПК, КАС, ГПК, ХПК і інші.

ЕКСПЕРТНА ДУМКА

Михайло Пергаменщик: "Оцінка Закону фахівцями коливається від помірного скептицизму до крайнього неприйняття"

Михайло Пергаменщик, юрист АК Arzingerподілився з ЛІГА :ЗАКОН своєю думкою відносно Закону: "7 липня 2010 року Верховною Радою був прийнятий в другому читанні Закон України "Про судоустрій і статус суддів", який є стержнем проголошеної судової реформи. Були введені істотні зміни в систему судоустрою України. Нижче наводиться приклад деяких з них.

Законом передбачається ліквідація військових судів і створення Вищого спеціалізованого суду у цивільних і карних справах для розгляду у цих справах касаційних скарг, які до цього розглядав Верховний Суд України. При цьому, Верховний Суд фактично позбувся повноважень касаційного судуйого роль тепер обмежується переглядом рішень вищих судів лише по двох підставах - неоднакове застосування норм матеріального права в аналогічних справах і встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушень Україною при рішенні справи міжнародних зобов'язань. Багато фахівців вважають, що це обмеження повноважень Верховного Суду фактично позбавляє його можливості забезпечувати єдність судової практики, тобто однакове тлумачення і застосування норм як матеріального, так і процесуального права усіма судами.

Цікаво, що всупереч Європейській хартії про статус суддівновий закон про судоустрій не передбачає конкурсний механізм для підвищення суддів на посаді до судів вищої інстанції. Також вводиться обов'язкова післядипломна підготовка кандидатів в судді в спеціалізованих юридичних Внз, які підпорядковані Міністерству освіти, що не відповідає загальноприйнятим європейським принципам суддівського самоврядування.

Вища кваліфікаційна комісія суддів буде тепер уповноважена розглядати питання дисциплінарної відповідальності суддів. Новим законом також вводиться адміністративна відповідальність за ненадання (несвоєчасне надання) відповідей на запити комісії або її членів. Вища рада юстиції, всупереч положенням Конституції Українипридбав можливість призначати і звільняти з посад глав судів і їх заступників. Вводитися скорочена процедура призначення і звільнення суддівобраних безстроково,  у вигляді позачергового включення питання на розгляд в порядок дня Верховної Ради.

В цілому, діапазон оцінок і прогнозів фахівців - провідних юристів і суддів вищих судів по впроваджуваною новою владою судовій реформі коливається від помірного скептицизму до крайнього неприйняття. Зміни були украй негативно оцінені, в числі інших,  Венеціанською комісією і головою Верховного Суду України Василем Онопенко. В той же час, слід врахувати, що об'єктивнішим показником ефективності судової реформи буде являється практика. Закон передбачає набуття чинності його з 15 липня 2010 року, за винятком окремих положень".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини