Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кому скаржитись на держзамовника?

17.30, 7 липня 2010
1932
0

Закон про здійснення держзакупівель змінив звичну процедуру оскарження рішень, дій чи бездіяльності замовника. Що необхідно знаті?

30 червня 2010 року був опублікований Закон України "Про здійснення державних закупівель" від 01.06.2010 року № 2289 - VI (далі - Закон). Цим Законом встановлюються правові та економічні засади здійснення закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти, а також визначається процедура оскарження рішень, дій чи бездіяльності замовника, що суперечать законодавству у сфері державних закупівель.

Процедура оскарження рішень, дій чи бездіяльності замовника (розпорядник державних коштів, який здійснює закупівлю) у сфері державних закупівель, що встановлюється Законом, суттєво відрізняється від процедури оскарження, яка існувала відповідно до Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 року № 921 (далі - Положення). Тому вважаємо за необхідне розглянути нову процедуру оскарження детальніше.

У відповідності до п. 86 Положення скарги з приводу порушення замовником процедури закупівлі або прийнятих рішень, дій чи бездіяльності подавалися учасником, що бере в ній долю, самому замовнику або уповноваженому органу (Міністерство економіки України). Згідно з п. 19 ч. 1 ст. 1 Закону органом оскарження у сфері державних закупівель є Антимонопольний комітет України.

До Антимонопольного комітету України можуть бути оскаржені рішення, дії чи бездіяльність замовника, що суперечать законодавству у сфері державних закупівель і внаслідок яких руйнує право чи законні інтереси фізичної або юридичної особини (далі - про‘єкт оскарження). Суб‘єктом оскарження таких рішень, дій чи бездіяльності є фізична або юридична особа, права чи законні інтереси якої порушені.

У відповідності з ч. 3 ст. 8 Закону Антимонопольний комітет України повинний створити постійно діючу адміністративну колегію з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель, яка прийматиме рішення від імені Антимонопольного комітету України. Ця колегія діятиме у складі трьох державних уповноважених Антимонопольного комітету України, при цьому член постійно діючої адміністративної колегії, який є пов'язаною особою з суб' єктом оскарження або замовником, не братиме доля у розгляді та прийнятті рішень щодо такої скарги і повинний бути замінений на годину розгляду і прийняття рішення щодо такої скарги іншим державним уповноваженим Антимонопольного комітету України, що визначається Головою Антимонопольного комітету України.

Рішення постійно діючої адміністративної колегії з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель оформляються у письмовій формі та надсилаються не пізніше наступного робочого дня після їх прийняття Уповноваженому органу, яким є Міністерство економіки України, суб' єкту оскарження та замовнику. Також вищевказані рішення підлягають обов' язковій публікації в державному офіційному друкованому виданні з питань державних закупівель і оприлюднюються на веб- порталі Антимонопольного комітету України.

Рішення постійно діючої адміністративної колегії з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель набирають чинності з дня їх прийняття і можуть бути оскаржені суб' єктом оскарження чи замовником до Київського окружного адміністративного суду в порядку, передбаченому Кодексом адміністративного судочинства України. Рядків позовної давності для оскарження рішень органу оскарження, прийнятих відповідно до цього Закону, становить 30 днів з дня прийняття такого рішення. Необхідно звернути увагу, що цей рядків не може бути підновлене.

Законом детально не регламентована процедура оскарження рішень, дій чи бездіяльності замовника, а саме: не встановлені рядки подання скарг до Антимонопольного комітету України, рядки їх розгляду, вимоги до оформлення таких скарг худо. Такі вимоги необхідно встановити у відповідному підзаконному нормативно-правовому актіприйняття якого деталізувало б процедуру оскарження рішень, дій чи бездіяльності замовника.

Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
Увійти
На цю ж тему