Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Валютні кредити здали позиції

17.42, 23 липня 2010
18593
18

Національний банк України визнав незаконність валютних кредитів виданих без індивідуальних ліцензій

Національний банк України остаточно погодився з аргументами позичальників, які приймаються судами по позовах про визнання недійсними валютних кредитних договорів.

Основний аргумент позичальників, з яким погоджуються суди, - відсутність індивідуальної ліцензії відповідно до п. г) ч. 4 ст. 5 Декрету Міністрів України №15-93 від 19.02.93 р. "Про систему валютного регулювання і валютного контролю"який згідно Закону України "Про порядок застосування Закону України "Про тимчасове припинення повноважень Верховної Ради України, передбачених пунктом 13 статей 97 Конституцій України, і повноважень Президента України, передбачених пунктом 7-4 статті 14-5 Конституцій України" від 21 листопада 1992 р. № 2813, - XII, має силу закону. Вказаним підпунктом чітко визначено, що індивідуальна ліцензія потрібна, у тому числі, для здійснення операцій по використанню іноземної валюти на території України як засоби платежу або в якості запоруки.

Порушення банками вказаної норми закону очевидно. Окрім самих кредитних коштів, умови договорів зобов'язують позичальників, що не мають валютної виручки, сплачувати в іноземній валюті також відсотки; при цьому і у банку, і у позичальника індивідуальна ліцензія відсутня.

Фактично, споживчі кредити видавалися для купівлі квартир, автомобілів, земельних ділянок і інш., про що банкам було добре відомо, як і про те, що розрахунки робитимуться позичальником в гривні. При цьому багато банок самих перераховували гривну автосалонам і забудовникам.

Тобто банки, як агенти валютного контролю, навіть за бажання позичальника отримати валютний кредит для придбання товарів або послуг на території України, повинні були відмовити у видачі такого кредиту. Це слідує, зокрема, з норми ст. 3 Закони України "Про платіжні системи і переказ коштів в Україні"у якій чітко визначено, що гривня як грошова одиниця (національна валюта) являється єдиним законним платіжним засобом в Україніприймається усіма фізичними і юридичними особами без яких або обмежень на усій території України.

Аргумент банків про наявність у них генеральної ліцензії і дозволу НБУ не береться до уваги судами. Це пов'язано з тим, що Законом України "Про банки і банківську діяльність" для здійснення окремих операцій, замість генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій, дійсно, передбачена можливість отримання письмового дозволу НБУ на здійснення операцій з валютними цінностями. Такий дозвіл видається для здійснення операцій, що не вимагають індивідуального ліцензуваннятобто наявність банківської ліцензії і письмового дозволу НБУ на здійснення операцій з валютними цінностями не звільняє банки від обов'язку отримання індивідуальної ліцензії на здійснення операцій з валютними цінностями, які вимагають індивідуального ліцензування.

Окрім цього, судами вже чітко встановлено, що дозвіл НБУ, як доказ наявності у банку права на здійснення валютних операцій без індивідуальної ліцензії, не відповідає чинному законодавству. Оскільки згідно п. 5.3 Положень "Про порядок видачі банкам банківських ліцензій, письмових дозволів і ліцензій на виконання окремих операцій" такий дозвіл виступає генеральною ліцензією на здійснення валютних операцій згідно Декрету Кабінету Міністрів України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю".

Таким чином, суди приходять до висновку, що надання і отримання кредиту в іноземній валютівикористання іноземної валюти як засоби платежу являється можливим при дотриманні імперативних вимог законодавства відносно отримання тієї, що відповідає індивідуальній ліцензії.

Генеральна ліцензія і дозвіл НБУ не підміняють собою необхідну для валютного кредитування індивідуальну ліцензію

Відсутність такої ліцензії при укладенні договору є порушенням вимог Закону, зокрема ст. 99 Конституцій України, ст.ст. 192, 227, 524, 533 ГК Українип. г ч. 4 ст. 5 Декрету КМУ "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" і Положення "Про порядок видачі НБУ індивідуальних ліцензій на використання іноземної валюти на території України як засоби платежу".

Суди у своїх рішеннях обгрунтовано приходять до висновку: наявність генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій (дозволу на здійснення операцій з валютними цінностями) не звільняє сторони від обов'язку отримати індивідуальну ліцензію відповідно до приписів п. г ч. 4 ст. 5 Декрету Кабінету Міністрів України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю".

При цьому - що ново! - Національний банк України нарешті почав підтримувати такі висновки судів, що безпосередньо викладене в рішенні Апеляційного суду м. Дніпропетровська. А, отже, основний потік аналогічних рішень не за горами.

Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
Увійти
На цю ж тему