Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Податково-трудові" перевірки: до чого готуватися, кого боятися?

16 червня 2010, 17:37
9187
17
Реклама

Найближчим часом, судячи з усього, боротьба з виплатою "конвертної" заробітної плати розгорнеться не на жарт. Про це попереджали давно, але тільки учора лякаючі перспективи придбали нарешті реальні контури. Йдеться про підписане напередодні Законі України №2275 - VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (відносно оподаткування).

Запропоновані Законом нововведення, в переважаючій своїй більшості, засмутять представників бізнесу. У числі найсерйозніших змін (як вже довгий час натякала податкова і обіцяли парламентарі) - нове в підставах і процедурі проведення позапланових перевірок органами податкової служби. Отже, податковим працівникам, згідно із Законом №2275 - VI, був наданий фактично карт-бланш під час здійснення позапланових перевірок дотримання трудового законодавства.

При отриманні органом податкової міліції будь-якої інформації про ухилення платника-працедавця (або ж його найнятого робітника) від оподаткування - при нарахуванні і виплаті заробітної плати, інших виплат оподаткувань, пенсійних і страхових внесків - керівник податкової матиме право прийняти рішення про проведення податкової перевірки такого підприємця без його попереднього повідомлення.

Найцікавіше, що нині документ не містить норм, які б регламентували межі повноважень і спосіб, яким податківці здійснюватимуть ці перевірки. Можливо, надалі будуть внесені відповідні поправки і зміни, проте зараз… маємо те, що маємо.

Необхідно звернути увагу на ще один цікавий момент, який торкається підстав для проведення позапланових "трудових" перевірок. Так, відповідно до внесених змін в Закон України "Про оплату праці"такого роду перевірки здійснюватимуться в усіх випадках, передбачених законодавством. При цьому, під поняттям "законодавство" можна мати на увазі не лише закони України, але також і постанови КМУ, накази ДПАУ, і інше, і інше.

В цілому, слід зазначити, що Закон далекий від досконалості не лише з точки зору інтересів бізнесу, але і з позиції юридичної техніки складання документу. Приміром, чого варте введення нового поняття - "позачергова" податкова перевірка дотримання трудового законодавства (тут парламентарі, очевидно, мали зважаючи на позапланові перевірки).

Такий недолік може бути цікавий з практичної точки зору. Річ у тому, що згідно Закону України "Про державну податкову службу в Україні"органи податковою мають право здійснювати а) документальні невиїзні, б) планові і в) позапланові виїзні перевірки.

У Указі Президента № 817 "Про деякі заходи по дерегулюванню підприємницької діяльності" також говориться про можливість податкових працівників здійснювати лише планові і позапланові виїзні перевірки. Про "позачергові" перевірки дотримання трудового законодавства не йдеться. Отже, вказівка в посвідченні "позачергової" перевірки можна вважати неналежним оформленням документів. Тут нагадаємо: працівники без належно оформленого посвідчення не мають права брати участь в перевірках суб'єктів підприємницької діяльності.

В цілому, Закон сам по собі дуже примітний, а ось як покаже себе надалі практика його правозастосування, буде видно вже в найшвидшому часі. Детальніше про суть Закону і про інші нововведення, ним пропонованих, можна дізнатися із спеціального випуску щотижневого аналітичного видання "ЮРИСТ & ЗАКОН" від 08.06.2010 р. № 07, присвяченого цьому Закону.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини