Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ухвалений Закон "Про захист персональних даних". Коментар ЮФ Magisters

9 червня 2010, 16:39
9752
5
Реклама

Спеціальний Законяким регулюється сфера використання персональних даних (тобто даних, по яких можна ідентифікувати особу) прийнятий парламентом.

Цей закон поширюється на усіх власників і розпорядників персональних данихокрім фізосіб, що створюють бази даних для особистих потреб, журналістів при здійсненні ними професійних обов'язків, творчих діячів при здійсненні творчої діяльності. Поширення персональних даних без згоди суб'єкта цих даних забороненеза винятком випадків, передбачених законом, в інтересах національної безпеки, економічного благополуччя і прав людини. Законом передбачено створення Реєстру баз персональних даних і реєстрація баз даних в нім, в порядку, встановленому Кабміном.

Головним завданням Закону є створення правової бази держрегулювання громадських стосунків, за умови дієвого захисту громадянських прав у сфері персональних даних (у тому числі конституційних прав і свобод); встановлення прав і гарантій, обов'язків і відповідальності усіх суб'єктів діяльності, пов'язаної із захистом персональних даних.

ЕКСПЕРТНА ДУМКА

Для ЛІГА :ЗАКОН прийняття нового Закону прокоментував Тарас Кислий, старший юрист ЮФ Magisters: "Довгий година питання захисту персональних даних не булі чітко врегульовані чинним законодавством. Відповідні норми носили загальний характер і містились в різних нормативних актах. У тій же година стрімкий розвиток операцій з персональними даними у вимагав запровадження більш зрозумілих і чітких правила. Це необхідно як громадянам - носіям персональних даних, так і компаніям, державним органам - основним користувачам таких даних. Цього також вимагали зобов'язання України з гармонізації власного законодавства із законодавством ЄС.

Прийнятий Закон має статі основоположним документом у сфері персональних даних. Наразі, законопроект був прийнятий парламентом, однак поки не підписаний Президентом не та опублікований. Отож, його повний офіційний текст поки не доступний. Судячи із законопроекту, який виносився на розгляд парламенту, він має як сильні сторони, так і певні недоліки. Закон, нарешті, вводити правила там, де раніше суспільство мало рухатись манівцямищо вже є значним позитивним зрушенням.

Що ж до недоліків, то це є занадто загальне визначення персональних данихза якими обмежується обіг навіть даних про ім 'я та вік особини; це є занадто вузьке визначення кола публічних осібперсональні дані яких мають бути більш доступні громадськості; це є ряд оціночних зрозуміти і суб' єктивних критеріївякі можуть призвести до неоднозначної практики застосування Закону та корупції.

Нам залишається сподіватись, що кінцевий варіант Закону, а також зміни до супутніх нормативних актів усунуть, або хоча б мінімізують вказані недоліки, та позитивно вплинуть на легалізацію обігу персональних даних в Україні".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини