Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КСУ дав "добро" на обмеження депутатської недоторканості і не порахував вирок суду основою для "звільнення" Президента

7 квітня 2010, 15:58
849
3
Реклама

Конституційний Суд України оприлюднив своє рішення у справі № 1-12/2010, винесене 1 квітня 2010 року. Рішення є укладенням про відповідність законопроекту про внесення змін до Конституцію України (з приводу гарантій недоторканості для окремих категорій посадовців) самій Конституції.

Законопроект пропонував частина 1 ст. 80 Конституційщо свідчить про те, що депутатам надається депутатська недоторканість, виключити, а частина 3 цих же статті викласти в новій редакції. По цій новій, пропонованій редакції депутати не можуть бути затримані або заарештовані без згоди Верховної Ради до набуття чинності звинувачувального вироку суду.

У нині чинній редакції народні обранці не можуть без згоди парламенту не лише затримуватися і заарештовуватися, але також і притягуватися до карної відповідальності. Притягненням до карної відповідальності є тривалий процес, початок якого теоретики карно-процесуального права зв'язують з моментом пред'явлення звинувачення.

Визнані такими, що відповідають Основному закону і пропозиції змінити його статтю 105згідно з якими звання Президента зберігатиметься за ним довічно навіть у разі усунення його з поста в порядку імпічменту.

Проектні "спроби" звести об'єм недоторканості глави держави до неможливості його арешту і затримання до виголошення звинувачувального вироку суду відносно нього визнані такими, що не відповідають Конституції, так само як і пропозиція рахувати такий вирок суду основою для дострокового припинення президентських повноважень.

Тепер депутати можуть голосувати за схвалені КСУ зміни в Конституцію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини