Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

До якого розміру можна зменшити капітал ТОВ?

15 квітня 2010, 13:43
1847
0
Реклама

Держкомпідприємництва в листі № 4573 від 13 квітня 2010 року розглянув питання про граничному рівнідо якого може бути зменшений статутний капітал товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ).

Нині при створенні ТОВ розмір статутного капіталу не може бути меншим, ніж мінімальна зарплата, діюча на момент створення суспільства (ст. 52 Закони "Про господарські суспільства"). Проте таке правило діє тільки з кінця 2009 року. Чи може ТОВ, створене раніше, коли законом передбачалася обов'язковість куди більшого розміру статутного капіталу, зменшити його тепер до розмірів мінімальної зарплати?

Для ТОВ (на відміну від акціонерних товариств) немає прямо виписаного в законі правила про його ліквідацію у разі, якщо статутний капітал суспільства зменшується до рівня нижчого, ніж встановлений законом. Проте таке правило може застосовуватися на основі ст. 8 ГК України аналогічно закону.

Держкомпідприємництва схилився до тієї точки зору, що статутний капітал ТОВ може бути зменшений до того мінімального розміру, який був передбачений законом на момент створення суспільстваі ця точка зору була підтримана Міністерством юстиції України в листі № 3245-0-33-10-19 від 1 квітня 2010 року.

Слід пам'ятати також, що на основі ст. 144 ГК України зменшення статутного капіталу повинне супроводжуватися повідомленням про це усіх кредиторів ТОВ. Останні при цьому мають право вимагати дострокового припинення або виконання зобов'язань ТОВ і відшкодування збитків.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини