Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Причини і наслідки перенесення місцевих виборів на 27 березня 2011 року

Першого квітня Верховна Рада нарешті визначила передбачувану дату проведення місцевих виборів : 27 березня 2011 року. Саме така дата зафіксована в законопроекті № 4177 "Про внесення змін до Конституції України (відносно термінів повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів)"відправленому до Конституційного Суду для дачі укладення про його конституційність. Оскільки зміни є досить важливими, спробуємо проаналізувати цей законопроект і наслідки його схвалення.

ФАБУЛА

Бачимо, але не помічаємо

Головною правовою причиною відміни місцевих виборів в травні 2010 року було названо невідповідність термінів повноважень міських, селищних і сільських рад і глав цих порад. Після проведення конституційної реформи усі місцеві ради обираються терміном на п'ять роківу той час глави міських, селищних і сільських рад - на чотири роки. До того ж, термін повноважень діючого складу ВР АРК складає чотири роки (п'ятирічний термін повноважень, згідно змінамвнесеним в Конституцію АРК торкнеться тільки наступного скликання кримського парламенту).

Спочатку, в такій невідповідності термінів повноважень особливих погроз не бачили. Вважалося, що п'ятирічні терміни повноважень депутатів місцевих рад торкнутися тільки тих рад, що будуть обрані в 2010 році. Аргументацією тому служив п.1 Завершальних і Перехідних положень Закону "Про внесення змін до Конституції України"згідно з яким нова редакція ч. 1 ст. 141 Конституції повинна була набути чинності з дня придбання повноважень Верховною Радою, обраною в 2006 році.

Оскільки більшість органів місцевого самоврядування набули повноважень до того, як це зробила ВР, то вважалося, що вони ще обиралися на чотирирічний термін. Тобто, проблема невідповідності термінів повноважень хоч і не вирішувалася, але відкладалася, даючи депутатам можливість виправити допущені огріхи конституційної реформи.

Але після президентських виборів настрою серед депутатів відносно місцевих виборів змінилися, і вони вирішили відмінити проведення виборів в травні 2010 року. Таке рішення будучи економічніше доцільним, проте, несе серйозні правові риски. Адже якщо відміну виборів в місцеві ради ще можна пояснити тим, що термін їх повноважень все ж не чотири, а п'ять років, розповсюдивши на них ч.1 ст. 141 Конституції в редакції після конституційної реформи, то виправдати "пересидження" глав міських, селищних і сільських рад і депутатів ВР АРК нормами права досить складно.

Частина 2 ст. 141 Конституції передбачає, що глави сільських, селищних міських рад обираються строком на чотири роки. Аналогічно, чотирирічний термін повноважень ВР АРК встановлювала ст. 22 Конституція АРКщо діяла на момент обрання сьогоднішнього складу кримського парламенту. При цьому випадків, при яких можливо збільшення зазначених термінів повноважень законодавство не передбачає.

Тобто, очевидне порушення норм Конституції України і Конституції АРК є присутнім. Інша справа, чи мають таке порушення реальні правові наслідки. Згідно ст. 42 Закони "Про місцеве самоврядування" повноваження глав міських, селищних і сільських рад закінчуються в день відкриття першої сесії ради, обраної на наступних чергових місцевих виборах. Аналогічно, згідно ст. 22 Конституції АРК повноваження ВР АРК попереднього скликання припиняються з моменту відкриття першої сесії ВР АРК нового скликання. Отже, проблем з легітимністю ВР АРК і глав міських, селищних і сільських рад бути не повинно.

А ось з демократією і виборчим правом проблеми тепер тільки посилюватися. Адже оскільки термін повноважень, визначений в Конституції не має особливо значень, і органів місцевого самоврядування можуть діяти до того часу, поки Верховна Рада не захоче призначити чергові виборито реальний термін їх повноважень може бути і 10, і 15 і більше років. І ця обставина, що обмежує право громадян обирати і бути обраними в органи місцевого самоврядування може привести до того, що законопроект № 4177 буде визнаний несоответсвующим Конституції (див. "Експертну думку").

Латаємо, але не вирішуємо

Змінити цю ситуацію могла б нова редакція ст. 141 Конституціїу якій би визначався не лише термін повноважень місцевих рад, але і дата їх виборівяк це зроблено відносно Верховної Ради і Президента. Але ні в діючій редакції ст. 141 Конституції, ні в тій, що запропонована законопроектом № 4177 норм, аналогічних ст. 77 чи ч. 5 ст. 103 Конституції не передбачено. А значить, проведення виборів як і раніше залежатиме від волі депутатського корпусу українського парламенту.

Зате законопроектом № 4177 передбачена норма, згідно якої повноваження місцевих рад, а також глав міських, селищних і сільських рад, обраних на позачергових, перших і повторних виборах, припиняються у момент отримання повноважень радами і главами, обраних на чергових виборах 27 березня 2011 року. Тобто, місцеві вибори торкнутися і тих органів самоврядування, що були переобрані після 26 березня 2006 року.

Депутати не хочуть вирішити проблеми проведення місцевих виборів "раз і назавжди"

Така норма, поза сумнівом, заощадить бюджетні кошти, що виділяються на проведення виборів, і зробить їх більше впорядкованими. Але згідно із законопроектом № 4177 це положення торкається тільки місцевих виборів 2011 року. Внесення ж змін до Закон "Про місцеве самоврядування" і Конституцію АРК, згідно з якими органи місцевого самоврядування, обрані на позачергових виборах виконували б свої повноваження до проведення чергових виборів, законопроектом № 4177 не передбачено. А значить, як тільки після 2011 року будуть оголошені перші позачергові вибори, проблема розрізненості дат проведення місцевих виборів знову "воскресне".

Крім того, положення законопроекту № 4177 передбачають, що зміни в Конституцію поширюються на органи місцевого самоврядування, обрані 26 березня 2006 року. Зрозуміло, що за допомогою такої норми депутати хочуть узаконити своє рішення про перенесення дати місцевих виборів. Але при цьому вони якось забувають, що згідно ст. 58 Конституцій закони і інші нормативно-правові акти не мають зворотної сили в часі.

ВИСНОВОК

Перенесення місцевих виборів "оголило" безліч проблем, пов'язаних з призначення таких виборів і повноваженнями органів місцевого самоврядування. Але депутати не мають наміру вирішувати усі ці проблеми. Ухваливши законопроект № 4177, вони лише "підлатають" деяких з них. А після виборів 2011 року ця "латка" знову почне даватися взнаки, і зажадає внесення нових змін до законодавства про місцеве самоврядування.

ЕКСПЕРТНА ДУМКА

Роман Майданик: "Зміна рядок повноважень голів місцевих рад обмежує право громадян бути обраними до органів місцевого самоврядування"

Своєю думкою відносно конституційності законопроекту № 4177 з ЛІГА :ЗАКОН поділився партнер АТ "АФ "АКТІО", доктор юридичних наук, професор Роман Майданик : "При підготовці висновку Конституційного Суду України щодо відповідності законопроекту № 4177 вимогам статей 157 і 158 Конституції визначальну роль відіграватимуть такі два питання: (а) чи не обмежується цим законопроектом право громадянина брати доля в управлінні державними справами, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування; (б) та чи дотримано право громадян користуватися рівним правом доступу до служби в органах місцевого самоврядування відповідно до статей 38, 140 Конституції ?

Проведень аналіз дає певні підстави дійти висновку про невідповідність законопроекту № 4177 положенням статей 7, 838, 140 Конституції. Зміна рядок повноважень голів місцевих рад не повинна суперечити призначенню і здійсненню місцевого самоврядуванняяку полягає в праві територіальної громади самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.

Громадяни оббирали голів місцевих рад на 4 роки, однак незважаючи на це, законопроект № 4177 рядків їх повноважень збільшує до 5 років. Сморід "пересижують" на своїх посадах, будучи призначеними в силу прямої вказівки Закону (вважай, призначені адміністративним шляхом, а не обрані передбаченим Конституцією і законом шляхом проведення виборів). Крім того, депутати місцевих рад, обрані на чергових виборах на 4 роки, обмежують право громадян бути обраними до органів місцевого самоврядування протягом цього рядок "пересижування" голів на своїх посадах".

Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
Увійти
На цю ж тему