Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Офшори: маленькі секрети великих податкових радощів

18.42, 5 березня 2010
4520
1

Популярно і доступно про використання офшорних структур в експортно-імпортних операціях

Оптимізація податків - тема, що цікавить кожного, навіть самого законослухняного підприємця, що нарощує свій бізнес. При цьому, щоб не розлучатися із заробленими засобами, зовсім не обов'язково вести подвійну або потрійну бухгалтерію, а також шукати пропуски в національному законодавстві. Досить обернути свій погляд на офшорні зони і вибрати ту податкову гавань, яка найоптимальніше підходить для трансакцій, що проводяться. У цьому матеріалі мова піде про важливий аспект існування офшорних структур, а саме про конкретні схеми їх застосування в експортно-імпортних операціях. Усе це освітлювалося на спеціальному тематичному практикуміякий відвідала ЛIГА :ЗАКОН. А з коротким "лікнепом" про діяльність офшорів можна ознайомитися в попередніх матеріалах: "Ази" офшорних премудрощів" і "Офшорна далечінь податкових гаваней".

"Класика жанру" : експортно-імпортні схеми

Найпопулярнішою сферою застосування офшорних фірм були і продовжують залишатися експортно-імпортні операції. Використовуючи одну або декілька фирм-"прослоек", зареєстрованих в офшорі, суб'єкти ВЭД гнучко і з користю для себе регулюють ціну угоди, так званий реинвойсинг. Головне завдання - мінімізувати податок на прибуток шляхом зменшення валових прибутків (для експорту) або за рахунок збільшення валових витрат (для імпорту).

Зупинимося детальніше на класичній схемі експорту. Отже, українська компанія і реальний зарубіжний контрагент домовляються про експортне постачання продукції на суму 100 тис. гривен, проте в цьому випадку вітчизняного підприємця не влаштовує сума податку на прибуток. Тому в инвойсе вказується дещо інша ціна, наприклад 60 тис. гривен. І, само собою, сума податку зменшується. При цьому продукція, що реалізовується, вирушає на свій офшор, зареєстрований в одній з низконалоговых юрисдикцій. Далі - за звичайною схемою: офшор № 1 реалізує продукцію безпосередньо покупцеві або офшору № 2 (фасадній європейській компанії, за якою стоїть все той же власник-бенефіціар), але за ціною 100 тис. гривен. Отримана виручка не налогооблагается і осідає на рахунку фірми. У другому випадку офшор № 2 поставляє продукцію реальному контрагентові, як було заздалегідь обумовлено, на суму 100 тис. гривен.

Реинвойсинг в експортно-імпортних операціях - важливий інструмент податкової оптимізації

Мати справу з європейськими компаниями-"прослойками" вигідно з кількох причин: по-перше, менше уваги з боку контролюючих органів і, по-друге, більше довіри від зарубіжних партнерів. В той же час, використовуючи дворівневу структуру офшорів при укладенні угод, слід звертати увагу ставки податку на прибуток (Income Tax)діючі в тих або інших країнах. Передусім це відноситься до фірм, які зареєстровані на території Європи.

Юрисдикціями з низьким рівнем оподаткування прибутку є:

- Кіпр - 10 %;

- Албанія - 10 %;

- Македонія - 10 %;

- Сербія - 10 %;

- Чорногорія - 9 %;

- Швейцарія - 8,5 % та ін.

Якщо товари, що експортуються, занадто довго і дорого кудись везти (наприклад, продукцію АПК, що має властивість швидко псуватися), їх можна відправити до Болгарії, вказавши в якості покупця свою фірму, після чого вона перепродається реальному контрагентові. Ставка податку на прибуток у Болгарії дорівнює 10 %, що набагато вигідніше порівняно з українським її аналогом - 25 %.

Що стосується імпортних операцій за участю офшорних фірм, то принцип побудови схем аналогічний: між українським імпортером і зарубіжним постачальником ставиться офшорна компанія (не обов'язково одна), яка сплачує продавцеві реальну вартість продукції і реалізує її в Україну за "скоректованою" вартістю.

Варіації на тему офшорів

Останнім часом все більшої популярності набувають міжнародно-торгові схеми з використанням британських LLP. Як відмічає доповідач практикуму, адвокат, начальник Міжнародно-правового відділу компанії "Aurora Consulting" / "Tax Consulting UK" Денис Самойлов, "якщо Продавцем (одержувача прибутку) виступає Товариство з обмеженою відповідальністю (Limited Liability Partnership), учасниками якого є компанії, засновані на території низконалоговых юрисдикцій, у такому разі торговий прибуток Продавця на законних підставах не підлягає оподаткуванню ні по місцю отримання прибутку, ні по місцю установи і реєстрації Продавця".

Прибуток, отримана LLP від міжнародних торгових операцій, не оподатковується

Окрім цього, звертає увагу пан Самойлов, "у разі, якщо для Покупця потрібний Контрагент (Продавець), зареєстрований на території юрисдикції з високим політичним і економічним рейтингом, у такому разі офшорна компанія - реальний власник товарів - робить висновок Агентський Договір з компанією, заснованою на території юрисдикції з високим рейтингомпо якому реалізація товару здійснюється з боку Агента. Увесь торговий прибуток від таких угод отримує Принципал, а Агент оподатковує тільки своя винагорода від досконалих угод". Зрозуміло, що таким Агентом може виступати компанія - резидент України, безпосередньо пов'язана з офшорною структурою.

В той же час існують практичні моменти застосування цього положення, пов'язані з визначенням виду платників податків. Так, Закон "Про оподаткування прибутку підприємств" передбачає два види платників податків - нерезидентів України:

1) нерезиденти - іноземні юрособи і їх структурні підрозділи, що не мають статусу юридичної особи і розташовані за межами України (п. 1.16 Закону);

2) постійне представництво нерезидента в Україні, яке розташоване на території України (п. 1.17 Закону). До цієї категорії відносяться також резиденти України, наділені агентськими повноваженнями діяти від імені нерезидентів.

При цьому постійне представництво нерезидента, а також Агент із залежним статусом (резидент України, який діє за рахунок і на користь нерезидента) обкладатиметься корпоративним податком на прибуток на території України в розмірі 25 %. Хоча, з іншого боку, зменшити суму податку все ж можна.

Річ у тому, що Агент з незалежним статусом (який діє за свій рахунок або не на користь нерезидента) чи же Агент, передбачений положеннями одного з двосторонніх міжнародних договорів про уникнення подвійного оподаткування (скажемо, українсько-кіпрською угодою)що укладає угоду і діючий на основі доручення або іншого письмового повноваження (якщо подібна діяльність не є для нього звичайною професійною діяльністю) не відноситься до діяльності представництва. В цьому випадку стягуватиметься лише податок на дохід у джерела у розмірі 15 %. Таким чином, замість 25% -ной ставки податку застосовуватиметься 15% -ная, що ні в якому разі важливо.

З урахуванням вищевикладеного при необхідності здійснення комерційної діяльності на території України і з метою податкової оптимізації пан Самойлов настійно рекомендує уникати здійснення діяльності через постійне представництво. В крайньому випадку здійснювати діяльність краще через незалежного Агента відповідно до положень міжнародних двосторонніх договорів про уникнення подвійного оподаткування.

ВИСНОВОК

Грань між прихованням податків і їх оптимізацією настільки тонка, особливо зважаючи на усі тонкощі податкового законодавства, що далеко не кожен підприємець зможе її для себе чітко визначити. Проте якщо оптимізація податків, умовно кажучи, є вдалим використанням "корисних" законодавчих пропусків, то ухилення від податків - це вже свідоме порушення встановлених вимог з наступною відповідальністю. І про це бажано пам'ятати, витягаючи усі вигоди і переваги з використанням офшорних схем в міжнародних торгових операціях.

Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
Увійти
На цю ж тему