Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Парламент проголосував за закон, що посилює вимоги до виробництва і продажу продуктів дитячого харчування

4 березня 2010, 15:42
1062
0
Реклама

Парламент прийняв за основу законопроект № 4584 "Про внесення змін до Закону України "Про дитяче харчування" (відносно посилення вимог до виробництва і звернення продуктів дитячого харчування)"що посилює вимоги до виробництва і продажу продуктів дитячого харчування.

Прийнятим документом посилюються вимоги до сировини і упаковки, призначеним для виробництва продуктів дитячого харчування. Зокрема, виробникам забороняється використовувати при виробництві продуктів дитячого харчування : ароматизатори (окрім натуральних екстрактів), барвники (окрім натуральних), штучні підсолоджувачі, консерванти, стабілізатори, підсилювачі смаку і аромату, суміші спецій і прянощів, до складу яких входять заборонені харчові добавки, тригліцерид стеаринова кислота, пальмова стеарину, продукти гидрогенезации (маргарин, спред), бавовняне масло, масло кунжуту і ароматизатори. В той же час документом знімається заборона на додавання в дитяче харчування харчового крохмалю і пшеничного борошна. Що стосується вимог до упаковки, то в документі вказано, що вона має бути асептична, герметична, така, що забезпечує збереження поживної цінності продукту на усіх етапах обороту упродовж усього терміну придатності до вживання. Текст для этикировки продукції треба буде погоджувати з Мінохоронздоров'я. Що стосується обороту продуктів дитячого харчування : у випадку якщо продукти були витягнуті з обороту, то вони можуть бути повернені на полиці магазинів тільки за умови виправлень в маркіровці і після проходження відповідних процедур реєстрації.

Згідно ч. 1 ст. 6 Закону "Про дитяче харчування"державне регулювання виробництва і обороту продуктів дитячого харчування здійснюється шляхом встановлення обов'язкових параметрів безпеки і мінімальних специфікацій якості продуктів дитячого харчування, сировини, допоміжних засобів і матеріалів для виробництва, використовуваних в їх виробництві. Так, сировина, призначена для виробництва продуктів дитячого харчування, а також самі ці продукти повинні відповідати обов'язковим параметрам безпеки і мінімальним специфікаціям якості, затвердженим Мінохоронздоров'я (ч. 5 ст. 8, ч. 1 ст. 9 вищезгаданого Закону). Така сировина не може містити гормональних препаратів і генетично модифікованих організмів (ч. 6 ст. 8). Для виробництва продуктів дитячого харчування не можна використовувати сировину, що містить пестициди, важкі метали, радіонукліди, гормональні препарати, антибіотики і інші небезпечні речовини, наявність яких не допускається державними санітарними нормами чи рівні яких перевищують максимально допустимі (ч. 5 ст. 9). Продукти, якості, що не відповідають встановленим вимогам, і безпеці, повинні вилучатися з обороту (ч. 4 ст. 10). Проте на сьогодні яких-небудь документів Мінохоронздоров'я, що визначають обов'язкові параметри безпеки дитячого харчування і сировини, поки що немає. Саме тому контролювати виконання законодавчих вимог практично неможливо.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини