Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Процедуру держреєстрації прав власності на нерухомість знову значно підкоригували

25 лютого 2010, 13:14
3816
0
Реклама

Міністерство юстиції внесло істотні зміни у порядок держреєстрації прав власності на нерухоме майно. Головним чином, це відноситься до реєстрації прав власності на нерухомість по іпотечних договорах, а також на об'єкти незавершеного будівництва. Нова інформація додатково вказуватиметься у свідоцтві про право власності.

За новими правилами реєстрація прав власності на нерухоме майно на основі іпотечних договорів (що містять застереження про задоволення вимог іпотекодержателя) супроводжуватиметься декілька великою кількістю документів. У БТИ почнуть вимагати:

- завірену копію письмової вимоги про усунення порушень, відправленого іпотекодержателем іпотекодавцеві (чи іншому боржникові, якщо він - не іпотекодавець), в якому має бути вказаний короткий виклад порушених зобов'язань, вимога про їх виконання в строк не менше 30 днів, а також попередження про звернення стягнення на предмет іпотеки у разі невиконання цієї вимоги;

- документ, що підтверджує закінчення 30-денного терміну з моменту отримання іпотекодавцем (чи боржником) письмової вимоги від іпотекодержателя;

- звіт про оцінку предмета іпотеки та ін.

Також відзначається, що наявність заборони на відчуження об'єкту нерухомості при завіренні договору іпотеки, по якому право власності переходить від іпотекодавця до іпотекодержателя, не може бути основою для відмови в держреєстрації прав власності за іпотекодержателем.

Нова інформація вказуватиметься у свідоцтві про право власності : буде надано детальний опис об'єкту нерухомого майна - найменування будівель, споруд, призначення майна, розмір житлової і нежитлової площі, відсоток зносу і т. п.

Для реєстрації прав власності на об'єкти незавершеного будівництва потрібно буде подавати у БТИ, разом із заявою об держреєстрації, документи, що підтверджують право на земельну ділянку і дозвіл на проведення будівельних робіт. Їх копії також знадобляться.

Внесення Мінюстом усіх цих змін обумовлене недавнім прийняттям нової редакції Закону "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно і їх обмежень"яка значно змінила процедуру держреєстрації прав на нерухомість і їх обмежень. Серед нововведень: функції утримувача Реєстру речових прав забрали у Держкомзему і передали Мінюсту, а адміністратором Реєстру повинне виступити спеціально створене держпідприємство, що входить в сферу управління Міністерства. Детальніше - см "Порядок держреєстрації прав на нерухомість і їх обмежень істотно змінений ".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини