Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Несвоєчасна сплата податку при реєстраціях і техоглядах транспорту загрожує не лише штрафом, але і пенею

16 лютого 2010, 15:10
1255
0
Реклама

ДПАУ у своєму листі від 28.12.2009 зупинилася на відповідальності фізичних осіб, що не сплатили вчасно податок з власників транспортних засобів, сплачуваний при реєстраціях і техоглядах.

Відповідно до Законом № 1963 - XII цей податок сплачується фізособами перед проведенням першої реєстрації в Україні, реєстрацією, перереєстрацією транспортних засобів, а також перед технічним оглядом транспортних засобів щорічно або раз в два роки, але не пізніше за перше півріччя року, в якому проходить техогляд.

Фізособи, що своєчасно не сплатили податок, притягуються податковими органами до сплати потім перевірки, прийняття відповідного рішення-повідомлення і узгодження податкового зобов'язання. При отриманні фізособою рішення-повідомлення про те, що йому нарахований податок, воно зобов'язано сплатити його 10-денний термін (з дня отримання). Пропуск цього терміну спричиняє за собою на основі пп. 17.1.7 п. 17.1 ст. 17 Закону № 2181 - III штраф у розмірі 10 % від сплаченої із запізненням суми при затримці до 30 календарних днів; 20 % від згаданої суми - при затримці від 31 до 90 днів; 50 % від згаданої суми - при затримці більше 90 днів.

Проте це не увесь об'єм можливого фінансового покарання. На думку податкової, на усю суму боргу і штрафу за його несвоєчасну сплату може бути нарахована також і пеня згідно пп. 16.4.1 п. 16.4 ст. 16 Закону № 2181 у розмірі 120 % річних облікової ставки НБУ, діючої на день виникнення або погашення (з цих двох "зол" вибирається більше!) боргу (чи його частини) за кожен календарний день прострочення. Адміністративні штрафи за порушення терміну сплати податку не передбачені.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини