Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати мають намір змінити доказовий статус визнання провини

13 лютого 2010, 17:45
953
0
Реклама

На протидію практиці фізичного і морального тиску в правоохоронних органах з метою написання затриманим "добровільного" визнання своєї провини спрямований законопроект № 6059 депутата Олега Зарубинского (Блок Литвина).

Для цього пропонується переглянути підхід до такого доказу винності, як визнання своєї провини. Статті 73 і 74 Карно-процесуальні кодекси цей проект змінює положенням про те, що визнання підозрюваним і звинувачуваним своєї провини може бути залучено до звинувачення (при підтвердженні цього визнання сукупністю інших доказів у справі). Також проектом закріплюється норма про право підозрюваного і звинувачуваного у будь-який момент "відкликати" своє визнання провини.

Справжня редакція КПК передбачає, що визнання своєї провини в скоєнні злочину може бути належить в основу звинувачення (тобто хоча і побічно, але вказує на головне його положення серед доказів)знову-таки, при підтвердженні визнання сукупністю інших доказів. Зміна формулювання на запропоновану депутатом Олегом Зарубинским, звичайно, почне тривалий процес зміни правосвідомості правоприменителей в області карного процесу, але навряд чи кардинально виправить практику правоохоронної діяльності.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини