Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Заборона на підвищення процентних ставок за кредитами набула чинності

Реклама

Учора, 10 лютого 2010 року був опублікований і в зв'язку c цим набув чинності Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України по забороні фінансовим установам в односторонньому порядку збільшувати розмір відсотків і інших платежів, передбачених кредитним договором".

Тепер не лише банкам, але і іншим фінансовим установам забороняється в односторонньому порядку збільшувати розмір процентної ставки чи інших платежів, передбачених кредитним договором або графіком погашення боргу, за винятком випадків, встановлених законом. Крім того, фінустановам заборонено вимагати дострокового погашення несплаченої суми боргу за кредитом і розривати в односторонньому порядку кредитні договори у разі, якщо боржник не згоден з пропозицією про підвищення кредитної ставки. Положення цього Закону застосовуються до усіх кредитних договорів, які були ув'язнені і продовжують діяти після набуття чинності Закону.

Нагадаємо, що роком раніше Верховна Рада заборонила банкам в односторонньому порядку підвищувати кредитні ставки. Але така заборона не лише не поширювався на інші фінустанови, але і не торкався договорів, ув'язнених до набуття чинності заборони (див. матеріал "Тільки з обопільної згоди"). Хоча основи для опротестовування одностороннього підвищення ставок по діючих договорах залишалися (см матеріал "Вам лист")банки у відповідь на такі протести вимагали розірвання кредитних договорів і дострокового погашення несплаченої суми боргу. Тепер такі дії ні вони, ні інші фінустанови здійснювати не можуть.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини