Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Містобудування за новими правилами

17.25, 6 грудня 2010
6444
3

Законопроект про містобудування демонструє незвичну турботу законодавця про інтереси забудовниках

Міністерством регіонального розвитку і будівництва України спільно з робочою групою при Кабінеті Міністрів України (далі - КМУ) був розроблений проект Закону "Про регулювання містобудівної діяльності". 2 грудня цього року він був поданий на розгляд Верховної Ради України. Цей законопроект є зміненою і розширеною версією діючого Закону України "Про планування і забудову територій" (далі - Закон про забудову).

Проект закону закріплює загальні стани містобудуванняа саме: повноваження органів державної влади і органів місцевого самоврядування, принципи планування територій на місцевому, регіональному і всеукраїнському рівні, які у більшості своїй повторюють положення Закону про забудову. Крім того, своє закріплення знайшли норми, регулюючі питання отримання земельних ділянок під будівництво, дозвільній документації на проведення будівельних робіт, процедуру здійснення будівельної діяльності, відповідальність за порушення містобудівного законодавства і деякі інші.

Земельні питання у сфері містобудування

Особливий інтерес представляють питання земельних стосунків у сфері будівництва. Так, законопроект містить норму про те (ст. 24), що надання земельних ділянок із земель державної і комунальної власності у власність або користування фізичних і юридичних осіб для містобудівних потреб здійснюється на підставі рішень виконавчих органів сільського, селищного або міського рад, Київською і Севастопольською міських державних адміністрацій або відповідним місцевим органом виконавчої влади.

Відповідні зміни внесені в ч. 1 ст. 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні"згідно якої виключно на пленарних засіданнях відповідної місцевої ради вирішуються питання земельних стосунків і передачі комунального майна.

Земельні ділянки з державної і комунальної власності продовжують передаватися у власність на підставі земельних торгів, окрім тих випадків, які встановлюються ч. 2 і 3 ст. 134 Земельного кодексу України. Законопроект додає ще два випадки передачі земельних ділянок без проведення торгіва саме:

1. Торги були визнані що не відбулися із-за наявності тільки одного покупця. Земельна ділянка передається такому покупцеві.

2. Здійснюється переоформлення права постійного користування на право власності або користування земельною ділянкою, якщо таке переоформлення проходить без зміни меж і цільового призначення земельної ділянки.

Анастасія Залесская: "Проведення земельних торгів виключається з переліку видів госпдіяльності, що ліцензуються"

Крім того, проведення земельних торгів виключається з переліку тих, що ліцензуються видів господарської діяльності, а може проводитися юридичною особою або фізичною особою - лицитатором на підставі договору з відповідною місцевою радою, виконавським комітетом місцевої ради або місцевою державною адміністрацією.

Причому це нововведення торкається продажу будь-яких земельних ділянок або прав на ниха не тільки для містобудівних потреб. Відповідні зміни вносяться в Закон України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності". Якій-небудь інформації про вимоги, що пред'являються до лицитатору, законопроект не передбачає.

Порядок виконання будівельних робіт

Стаття 26 законопроекту закріпила послідовність проектування і будівництва об'єктів містобудування власниками або користувачами земельних ділянок, призначених для проведення такого виду робіт.

1. Отримання початкових даних

Основними складовими початкових даних (перелік "неосновних" складових законопроект не дає) є містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки, які надаються за заявою зацікавленої особи спеціально уповноваженим органом містобудування і архітектури (ДАБК) на безкоштовній основі впродовж 10 робочих днів з дати реєстрації заяви, а також завдання на проектування - документ, в якому містяться обгрунтовані у межах законодавства вимоги замовника (забудовника) до об'єкту будівництва.

Законопроектом не передбачено яке-небудь державне твердження або узгодження завдання на проектування.

2. Розробка проектної документації, її експертиза і узгодження

Погоджувати проектну документацію з рядом органів і організацій не потрібно буде

Проектна документація розробляється за договором організацією, що має дозвіл на проведення такого виду робіт, з урахуванням містобудівної документації і початкових даних з дотриманням вимог державних стандартів, норм і правил, затверджується архітектором і замовником. Узгодження з якими-небудь органами державній владі, органами місцевого самоврядування, їх посадовцями, або юридичними органами, заснованими цими органами, не вимагається. На сьогодні узгодження проектної документації здійснюється в порядку п. 9 Державних будівельних норм України. ДБН А. 2.2-3-2004.

Проте проект передбачає проведення експертизи проектів будівництва: обов'язковою або за ініціативою замовника.

Обов'язковій експертизі підлягають наступні об'єкти будівництва :

- об'єкти містобудування IV - V категорії складності (у частині дотримання нормативів санітарного і епідеміологічного благополуччя населення, екології, охорона праці і так далі);

- об'єкти, які споруджуються на територіях із складними інженерно-геологічним і техногенними умовами (у частині надійності і довговічності);

- об'єкти, які споруджуються з використанням бюджетних коштів (у частині кошторису).

Встановлення випадків обов'язкового проведення експертизи проектів будівництва іншими нормативно-правовими актами, які не передбачені в цьому Законі, не допускається.

3. Отримання дозволу на початок виконання будівельних робіт або повідомлення про початок будівельних робіт

Стаття 34 законопроекти передбачає три основи для початку проведення будівельних робіт :

- повідомлення про початок будівельних робітспрямоване замовником відповідної інспекції ДАБК по місцю розташування об'єкту будівництва (відносно об'єктів, будівництво яких здійснюється на підставі будівельного паспорта, а також об'єктів, перелік яких затверджується КМУ);

- декларація про початок виконання підготовчих робітдекларація про початок виконання будівельних робіт, зареєстрована в інспекції ДАБК (відносно об'єктів містобудування, що відносяться до І, - ІІІ категорії складнощі, перелік яких затверджується Міністерством регіонального розвитку і будівництва України);

- дозвіл на виконання будівельних робітвидане замовникові інспекцією ДАБК (перелік об'єктів затверджується КМУ).

Ярослава Оника: "Є побоювання, що таке кількість посилань на підзаконне регулювання знову приведе до ускладнення порядку початку проведення підготовчих і будівельних робіт"

Зрозуміло, орієнтація законодавця на спрощення отримання права на проведення підготовчих і будівельних робіт позитивна і викликає оптимізм. Проте виникає побоювання, що таке велика кількість посилань на підзаконне регулювання знову приведе до ускладнення порядку початку проведення підготовчих і будівельних робіт. Подача і отримання усіх вищеперелічених документів на початок підготовчих або будівельних робіт проводиться на безкоштовній основі.

4. Введення об'єкту містобудування в експлуатацію

Законопроект передбачає два порядки прийняття об'єктів в експлуатацію залежно від категорій об'єктів, що приймаються, будівництва :

1. Об'єкти І - ІІІ категорії складності, а також об'єкти, будівництво яких здійснювалося на підставі будівельного паспорта, приймаються в експлуатацію на підставі декларації про готовність об'єкту до експлуатації. Вона подається для реєстрації до інспекції ДАБК. Відмовлено в реєстрації може бути тільки у тому випадку, якщо декларація подана з порушенням порядку і умов її подачі, не заповнена або заповнена невірно.

2. Об'єкти IV - V категорій складності приймаються в експлуатацію на підставі акту готовності об'єкту до експлуатації шляхом видачі інспекціями ДАБК сертифікату. Форма і порядок його видачі закріплюються КМУ. Підставами для відмови у видачі сертифікату можуть бути наступні: ненадання усіх необхідних документів; виявлення в документах недостовірних відомостей; невідповідність об'єкту погодженої і затвердженої проектної документації на будівництво і вимогам державних норм, стандартів і правил.

5. Реєстрація права власності на об'єкт містобудування

Законопроект не передбачає яких-небудь особливостей реєстрації права власності на об'єкти містобудування, тому реєстрація їх відбуватиметься за чинним законодавством, а саме відповідно до Законом України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно і їх обтяжили" і Тимчасовим положенням про порядок державної реєстрації права власності і інших речових прав на нерухоме майно.

Відповідальність за правопорушення у сфері планування і забудови територій

Проектом пропонується збільшити розмір штрафів за порушення будівельного законодавства

Відповідальність у сфері планування і забудови територій передбачається в Кодексі України про адміністративні правопорушення, Карному кодексі Україниа також в Законі України "Про відповідальність за правопорушення у сфері будівництва і забудови територій", який є нову редакцію діючого ЗУ "Про відповідальність підприємств, їх об'єднань, установ і організацій за правопорушення у сфері містобудування".

Законопроект вносить ряд істотних змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме відбувається посилення адміністративної відповідальності за порушення містобудівного законодавства, розмір штрафів збільшується у декілька разів. Також збільшується кількість складів правопорушень. Так, нову редакцію отримала ст. 96 Кодексу - "недотримання законодавства, державних будівельних норм, стандартів і правил під час будівництва", ст. 97 - "Самовільне будівництво" і деякі інші.

Нова редакція Закону України "Про відповідальність за правопорушення у сфері планування і забудови територій", запропонована даним законопроектом, окрім адміністративної і карної відповідальності за порушення у будівельній сфері, передбачає також фінансову і цивільно-правову.

Діюча редакція Закону не передбачає такої класифікації юридичної відповідальності за порушення будівельного законодавства, а також не вказує на взаємозв'язок фінансової відповідальності з адміністративною і карною. До цивільно-правової відповідальності особа може притягуватися паралельно з адміністративною і карною.

Фінансова відповідальність може бути накладена в незалежності від залучення особи до адміністративної або карної. Вона передбачає собою накладення штрафних санкцій на суб'єктів планування і забудови територій за правопорушення, передбачені цим законом. Порядок притягнення до відповідальності має бути передбачений постановою КМУ.

Суб'єктами фінансової відповідальності є як фізичні, так і юридичні особи. За деякі правопорушення передбачена санкція в розмірі до 50 000 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян, тобто до 850 000 грн. (у разі застосування мінімуму в 17 грн., як в адміністративному і карному праві). Штрафи накладаються посадовцями ДАБК, їх приписи про накладення штрафу є старанними листами. Дії посадовців ДАБК можуть бути опротестовані в суді.

Цивільно-правова відповідальність застосовується в порядку, передбаченому Цивільним кодексом Українинезалежно від застосування фінансової, адміністративної або карної.

Внесення змін до інших нормативно-правових актів

Окрім змін до вищеперелічених нормативно-правових актів, законопроект передбачає внесення змін ще у більше, ніж 20 законів. І ще, новим законом буде скасовано дію Закону України "Про планування і забудови територій", який був первістком в історії регулювання містобудування в Україні.

Остаточні висновки по цьому законопроекту складно буде зробити досить до тих пір, поки він не буде прийнятий і не пройде "обкатку" на практиці по усіх етапах його реалізації. Крім того, велике значення для правильної оцінки матимуть підзаконні нормативно-правові акти, прийняття яких для його виконання потрібне в найкоротші терміни. Але однозначно можна сказати, що через багато років реформування будівельної відрости законодавець, можливо, уперше замислився про інтереси забудовників, що, у свою чергу, повинно позитивно відбитися на інвестиційному кліматі країни.

Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
Увійти
На цю ж тему