Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НК і "упрощенка" або Бочка меду з присмаком дьогтю

У бочці меду, що дарувала Президентом під етикеткою "вето для упрощенцев", виявилася неабияка порція дьогтю

Протести підприємців дарма не пройшли. Президент таки наклав вето на скандальний Податковий кодекс (далі - НК)і Верховна Рада його пропозиції негайно підтримала. Але, як виявилось, без неприємних сюрпризів для "упрощенцев" в новому варіанті НК не обійшлося.

Влада дійсно пішла на поступки, і зберегла спрощену систему оподаткування майже в тому вигляді, який передбачений Указом Президента "Про спрощену систему оподаткування, обліку і звітності суб'єктів малого підприємництва" (далі - Указ). Це означає, що і фізичні особи, і юридичні особи, незалежно від видів діяльності (окрім тих, що заборонені Указом) зможуть сплачувати єдиний податок майже у тому ж порядку, в якому вони сплачують його зараз. Крім того, зберігається можливість сплати фіксованого податку шляхом придбання торгового патенту.

На період до внесення змін до НК платники єдиного податку не платитимуть податок на прибуток, НДФЛ, ПДВ, земельний податок, плату за користування надрами, збір за спеціальне користування води, збір за спеціальне використання лісових ресурсів, збір за здійснення певних видів підприємницької діяльності.

Але в той же час, вони зобов'язані будуть сплачувати єдиний соціальний внесок у порядку, визначеному Законом "Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування". Тобто, окрім єдиного податку доведеться платити ще і єдиний соцвзнос. Причому, не лише за себе, але і за працівників в розмірі, не менше мінімального страхового внеску на одно обличчя.

При цьому, сплачувати єдиний і фіксований податки припаде в тій частині, яка спрямовується до бюджету відповідного рівня. А замість сплати тієї частини єдиного або фіксованого податку, що раніше перераховувалася до фондів соцстрахування, необхідно буде платити єдиний соціальний внесок в повному розмірі. Тобто, окрім 86 гривен єдиного податку (43% відсотка при ставці в 200 гривен), що підлягають перерахуванню в міський і місцевий бюджети, необхідно буде сплачувати 338-458 гривен єдиного соціального внеску.

Звичайно, враховуючи, що і зараз "упрощенцы" зобов'язані платити мінімальний пенсійний внесок, істотного збільшення розміру виплат в порівнянні з теперішніми відрахуваннями не станеться. Але оскільки розмір єдиного соцвзноса вищий за розмір пенсійних відрахувань, додатково доведеться відраховувати ще до 100 гривен. До того ж, з ростом мінімальної заробітної плати ростимуть і відрахування на єдиний соцвзнос, що не дуже добре для "упрощенцев", бажаючих сплачувати, в першу чергу, стабільні платежі.

До валових не можна буде віднести витрати на придбання товарів і послуг у единоналожников

А ось що може бути дійсно страшним для багатьох платників єдиного податку, і на що Президент і його оточення не звернули увагу (чи не захотіли обернути?), так це заборона на віднесення до складу валових витрат, понесених у зв'язку з придбанням товарів, робіт і послуг, а також інших активів, у фізичних осіб, що сплачують єдиний податок (окрім робіт і послуг у сфері інформатизації). Стаття 139.1.12 НК, що передбачає таку заборону, не була ветована Президентом, і збереглася в новому варіанті НК.

Можливо, вся річ у тому, що вона знаходиться в розділі, присвяченому податку на прибуток, і на неї ніхто не звернув увагу. І тоді шанси на її виключення за допомогою внесення змін до НК достатньою високі.

А можливо, це зроблено умисне, з метою перекрити можливість встановлення цивільно-правових стосунків з физлицом-единщиком, що фактично є найнятим робітником, а також для прикриття схем мінімізації оподаткування. І тоді шансів відміни цієї норми значно менше. Постраждати ж від цього обмеження можуть не лише "минимизаторы", але і чесні платники єдиного податку, стосунки, що мають, з платниками податків на загальній системі оподаткування.

Отже перемога підприємців (таке вето, не дивлячись ні на що, все-таки можна вважати перемогою) хоч і відбулася, але визначені, для багатьох хворобливі, втрати в ході битви за "упрощенку" все ж є присутніми. Бочка меду під етикеткою "вето для упрощенцев" виявилася з неабиякою порцією дьогтю.

Втім, в знову прийнятих НК змінилися не лише норми, що стосуються спрощеної системи оподаткування, але ряд інших, що особливо стосуються адміністрування податків і зборів. І там ситуація виявилася навіть похмурішою. Аналіз цих змін, а також усіх основних розділів НК, проведений із залученням юристів провідних юридичних фірм, що спеціалізуються на податковому праві, читайте вже в найближчому випуску видання "ЮРИСТ & ЗАКОН" від 07.12.2010 року № 33.

Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
Увійти
На цю ж тему