Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як оцінити вартість інтернет-порталу

11.00, 24 листопада 2010
2312
8

Погляд на інтернет-портал як на об'єкт цивільного обороту : переваги, способи оцінки, бізнес-моделі

Світом править інформація. І щоб випереджати конкурентів, треба бути в курсі усіх подій, мати останню інформацію. У наш час високих технологій і широкосмугового Інтернету, інтернет-портали користуються величезною популярністю саме з цієї причини.

Інтернет-портал - це великий багатоцільовий інтернет-ресурс, на якому представлена велика кількість інформації із заданої тематики. Портали можуть створюватися як для широких предметних областей, так і для певних груп користувачів, об'єднаних загальними інтересами. Для порталів характерна висока відвідуваність і наявність безлічі різних сервісів : опитування, голосування, розсилки і так далі. Як правило, користувачі порталу можуть самі публікувати контент (статті, публікації, графіка, музика), спілкуватися з адміністрацією і між собою. Портал містить безліч корисних посилань на інші ресурси, надає користувачеві можливість структуризації інформації у найбільш зручному для нього виді.

На відміну від підприємства, офісу, магазину інтернет-портал працює 24 години в добу, 7 днів в тиждень. Сьогодні інтернет-портал для багатьох став найнадійнішим працівником. Портали мають великі інформаційні ресурси і можуть приймати величезну кількість відвідувачів на сайті. Тому, створення інтернет-порталу є доцільнимякщо планується ділитися якою-небудь інформацією з іншими людьми у великих об'ємах.

З іншого боку, інтернет-портал - це результат інтелектуальної (творчою) діяльності у який вкладаються гроші і який, як правило, створюється з метою отримання доходу.

Що стосується правових стосунківто в даному випадку вони виникають навколо доменного імені. Тоді як товарні знаки і фірмові найменування охороняються правом вже більше ста років, то доменне ім'я у світі охоронятися стало відносно нещодавно. Проте проблеми порушення прав в цілому це не вирішує, оскільки доменне ім'я - категорія специфічна і характеризується певними особливостями.

Андрій Пожар: "Интренет-портал - об'єкт цивільного обороту, який має свою вартість"

Найбільш ефективним варіантом захисту доменного імені може стати його реєстрація в якості "словесного товарного знаку". В цьому випадку Web- адреса стане повноцінним об'єктом інтелектуальної власності і оберігатиметься Законом України "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг".

Таким чином, разом з іншим майном інтернет-портал може розглядатися як об'єкт цивільного обороту і, отже, мати вартість і бути об'єктом вартісної оцінки.

На сьогодні сукупність знань в області оцінки виробила три основні підходи: прибутковий, витратний і порівняльний. Ці підходи можна застосувати у разі оцінки і цього типу майна.

Порівняльний підхід

Для визначення вартості інтернет-порталу порівняльним підходом здійснюють збір, аналіз і систематизацію даних про пропозицію і умови укладених договорів продажу інтернет-порталів. Дані беруться на міжнародному і внутрішньому ринках залежно від роду діяльності і розмірів аудиторії.

Необхідно врахувати, що визначення вартості інтернет-порталу на основі наявних аналогів можливо лише при правильному зіставленні сфер в яких вони позиціонуються, складності, об'ємів аудиторії і інших умов і характеристик оцінюваного об'єкту і аналогів.

На сьогодні ринок продажу інтернет-порталів в Україні і країнах СНД поки що не отримав достатнього розвитку, тому підхід на основі порівняльного аналізу продажів має обмежене застосування в силу унікальності кожного об'єктурізноманітності умов комерційних угод і конфіденційності відомостей по них.

Витратний підхід

Витратний підхід передбачає калькуляцію усіх витрат на його створення і розкручування в поточних цінах

Застосування витратного підходу полягає в калькуляції усіх витрат на його створення і розкручування в поточних цінах.

При оцінці слід врахувати усе істотні витратитакі як:

- підготовка наповнення сайту (текст сайту, таблиці і графіку сайту);

- витрати на розробку і відладку, що розраховуються виходячи з трудомісткості робіт;

- витрати на реєстрацію;

- витрати на підготовку і публікацію рекламних матеріалів;

- витрати на дизайн сайту;

- витрати на розкручування сайту в Інтернеті, залежить від рівня конкуренції серед сайтів подібної тематики, міри новизни товарів, що представляються, і послуг, а також від міри популярності фірми;

- витрати на супровід, підтримку і оновлення сайту;

- витрати на додаткові організаційно-технічні витрати необхідні для функціонування сайту (оновлення комп'ютерного парку, придбання нової оргтехніки, витрати на оплату хостингу, виділеної лінії, навчання персоналу і тому подібне).

Витратний метод зазвичай використовується для цілей інвентаризації, балансового обліку, у судових процесах для визначення величини компенсації збиткуа також для визначення мінімальної цінинижче за яку угода для власника стає невигідною.

Серед недоліків можна виділити те, що цей метод не показує корисність об'єкту для власника, крім того, фактичні витрати минулих періодів можуть бути непрезентативными. У рамках методу також можливим варіантом є аналіз витрат на інтернет-портали, що мають подібну рейтингову оцінку.

Прибутковий підхід

Вартість інтернет-порталу визначається на підставі його здатності приносити дохід в майбутньому покупцеві або інвесторові

При використанні прибуткового підходу вартість інтернет-порталу визначається на підставі його здібності приносити дохід в майбутньому покупцеві або інвесторові і прирівнюється до поточної вартості чистого доходу, який може бути отриманий від використання оцінюваного інтернет-порталу за економічно обгрунтований термін служби.

Цей підхід являється найбільш актуальнимоскільки більшість інтернет-проектів створюються з комерційними цілями. Це підтверджують і фахівці компанії J'son & Partners Consulting, які стверджують, що ера безкоштовного Інтернету поступово закінчується і на зміну йому приходить комерційний веб. Відповідно до тенденцій, інтернет-портали сьогодні перестають бути просто рекламними майданчиками і починають надавати користувачам платні послуги.

Бізнес-моделі по витяганню прибутку в Інтернеті можна розділити на три основні напрями:

- платна - за доступ до інформації, користування послугами сервісу платить користувач;

- рекламна - для користувачів сервіс залишається безкоштовним, демонстрація рекламних оголошень обов'язкова;

- змішана - базовий функціонал порталу безкоштовний, додаткові слуги і можливості оплачуються користувачем, на ресурсі демонструються рекламні повідомлення.

Рекламна модель у Інтернеті поширена досить давно - їй успішно користуються старі українські і російські портали бізнес-тематики - РосБизнесКонсалтинг і FiNAM!RU, пошукові системи МЕТА, Rambler і Яндекс, багато регіональних порталів.

Повністю платну модель вибирають інтернет-магазини, портали з продажу книг, програмного забезпечення і розраховані на багато користувачів онлайнові ролеві ігри (MMORPG), доступ до яких частенько надається по підписці. У найбільших розрахованих на багато користувачів онлайн-іграх знаком якості вважається відсутність реклами - дохід, окрім підписки, вони отримують від продажу ігрових артефактів і додаткових можливостей для гравців і їх віртуальних героїв.

Більшість інтернет-порталів вибирають змішану бізнес-модель по витяганню прибутку в Інтернеті

Проте більшість інтернет-порталів вибирають змішану бізнес-модель. Приміром, соціальні мережі, служби знайомств, видеохостинги поступово окрім отримання доходу від демонстрації реклами відкривають для себе додаткові джерела прибули - надання користувачам додаткових платних послуг. За певну плату користувачі дістають можливість піднятися в рейтингу, тимчасово розмістити свою анкету на головній сторінці ресурсу, розширити виділений дисковий простір для відео і фотоальбому, отримати додаткові кошти для спілкування, особливі оцінки, подарунки і тому подібне

Головним обмеженням для подальшого поширення платної бізнес-моделі є досить слабкий розвиток платіжних інструментів в Інтернеті на території країн СНД. На сьогодні самим поширеними серед користувачів залишаються SMS- платежіпроте для самих інтернет-ресурсів це досить спірний інструмент оплати. Так стільниковим операторам відраховується близько половини вартості SMS і внаслідок цього вартість сервісів підвищується. Що стосується електронних грошей і використання пластикових карт для розрахунків в Інтернеті, то їх використання у користувачів доки недостатньо популярно.

Усі ці бізнес-моделі розраховані на генерування грошового потоку, який можна виділити як дохід, що поступає, від інтернет-порталу. Далі, для отримання величини вартості інтернет-порталу необхідно отриману величину доходу скоректувати на величину витрат, пов'язаних з його обслуговуванням і використанням. Також, при визначенні вартості цим методом необхідно брати до уваги швидку мінливість і ризиковану цього виду діяльності.

Зараз вже існує велика кількість інтернет-порталів і воно постійно росте. Поступово розвивається і правове регулювання цієї сфери. Усе це стає передумовою для появи нового повноцінного ринку продавця і покупця цього товару. У зв'язку з цим у власників, окрім методів просування, немало питань виникає і про їх вартість.

Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
Увійти
На цю ж тему