Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Друга редакція Податкового кодексу : "упрощенцам" зробили поблажку

13.20, 16 листопада 2010
8670
13

Друга редакція проекту Податкового кодексу містить ряд послаблень для малого бізнесу, бажаючого залишатися на спрощеній системі оподаткування, але все одно встановлює досить жорсткі обмеження, що не д...

Зміни торкнулися лімітів за об'ємом доходу, обов'язкового використання РРО, ставок єдиного податку, видів діяльності, для яких може використовуватися спрощена система.

У другій редакції проекту Податкового кодексу передбачено, що перебувати на спрощеній системі оподаткування зможуть фізичні особи - підприємці, кількість найнятих працівників у яких не перевищує 4 чоловік, а об'єм доходу (не плутати з прибутком) із застосуванням РРО не перевищує 600 000 гривен або 300 000 гривен без застосування РРО. Юридичні особи як і раніше не матимуть права використовувати спрощену систему оподаткуванняхоча представники малого бізнесу відчайдушно наполягали на збереженні єдиного податку для юридичних осіб, а тому це питання ще вирішуватиметься в ході пленарного засідання Верховної Ради.

Понижена максимальна ставка єдиного податку у містах з населенням від 150 до 500 тисяч жителів до 400 гривен (у першій редакції було до 600 грн.). Також, що дуже важливо, була понижена ставка єдиного податку при здійсненні госпдіяльності не по місцю реєстрації чи по усій території України : з 1500 гривен до 600 гривен. При цьому збережена підвищена до 1000 гривен ставу єдиного податку для фізосіб, що здійснюють діяльність в області інформатизації.

Сплата єдиного податку звільнятиме від необхідності сплати НДФЛ, ПДВ, збору на здійснення певних видів госпдіяльності. Сплата внесків до Пенсійного фонду повинна проводитися окремо від сплати єдиного податку.

Ведення обліку, як і раніше, повинне здійснюватися на підставі первинних документів в книзі обліку прибутків і витрат.

Список видів діяльності, якими не можна займатися, перебуваючи на спрощеній системі оподаткування, також був трохи змінений. Що перебуває на єдиному податку тепер дозволено торгувати секонд-хендом, але при цьому до операцій з нерухомістю, займатися якими на єдиному податку заборонено, були віднесені операції по передачі в оренду/суборенду торгових місць і наданню інших послуг на ринку і торгових об'єктах.

В цілому потрібно відмітити, що друга редакція проекту Податкового кодексу, в порівнянні з першою редакцією, стала лояльнішою для малого бізнесу, що використовує спрощену систему оподаткування. Проте навіть у такому вигляді вона залишається непреемлемой для більшості "дрібних" підприємців.

Про усі нововведення, які містить Податковий кодекс, читайте в наших щотижневих електронних виданнях "ЮРИСТ & ЗАКОН "БУХГАЛТЕР & ЗАКОН"а також у бухгалтерському тижневику "Дебет-кредит"який з 18 жовтня доступний користувачам інформаційно-правових систем ЛІГА :ЗАКОН у електронному вигляді. Оформивши підписку на "Дебет-кредит" у системах ЛІГА :ЗАКОН до кінця поточного місяця, Ви отримаєте усі номери тижневика за попередній місяць у подарунок!

Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
Увійти
На цю ж тему