Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент підписав Закон, що змінює деякі положення про держреєстрацію юрособ. Коментар ЮК "Правова гільдія "ВикториАл".

20 жовтня 2010, 17:00
7273
2
Реклама

Президент підписав Законзгідно з яким внесені зміни в ряд законів (зокрема, в ГК, Закон про хозобществах, Закони "Про товарну біржу", "Про фінансові послуги і державне регулювання ринків фінансових послуг" і інші), що стосуються порядку реєстрації юридичних осіб.

Зміни спрямовані на створення єдиної системи держреєстрації юрособ і усунення протиріч, існуючих в законодавстві з питань проведення реєстрації і припинення окремих видів юридичних осіб.

Наприклад, на юридичні обличчя, що мають намір робити фінансові послуги, покладена обов'язок звернутися у орган державного регулювання ринків фінансових послуг впродовж 30 днів з дати держреєстрації в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб і фізосіб-підприємців для включення їх в Держреєстр фінансових установ.

Для державної реєстрації припинення фінансової установи необхідно надати серед іншого витягання про виключення його з Держреєстру фінустанов.

ЕКСПЕРТНА ДУМКА

Віктор Мороз: "Мета по створенню єдиної системи державної реєстрації юридичних осіб не досягнута"

Прокоментував для ЛІГА :ЗАКОН законодавчі нововведення керівний партнер ЮК "Правова гільдія "ВикториАл" Віктор Мороз: "Необхідність зміни чинного законодавства України, створення, що регламентує питання, і державної реєстрації суб'єктів господарювання, а саме створення єдиної системи держреєстрації юридичних осіб і усунення протиріч, існуючих в законодавстві України з питань проведення реєстрації і припинення окремих видів юридичних осіб, існувала вже досить давно.

Однією із спроб врегулювання цих питань є підписаний Президентом України Закон № 2555 - VI від 23.09.2010 р. "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно створення єдиної системи державної реєстрації юридичних осіб".

У цьому нормативно-правовому акті уніфікуються норми Цивільного кодексу, ЗУ "Про господарські суспільства", ЗУ "Про адвокатуру"ЗУ "Про товарну біржу", ЗУ "Про фінансові послуги і державне регулювання ринків фінансових послуг". Так, зокрема, позитивним моментом є чітке визначення порядку ліквідації командитного суспільства, визначення моменту припинення господарського суспільства, встановлення порядку реєстрації сільськогосподарського колективного підприємства ідентичного з порядком реєстрації юридичних осіб.

Проте, цей Закон не усунув необхідності подвійної реєстрації адвокатських об'єднань, громадських організацій і інших різновидів юридичних осіб, реєстрація яких, відповідно до положень чинного законодавства України, повинна здійснюватися в органах юстиції і районних адміністраціях.

Зокрема, що стосується реєстрації адвокатських об'єднань, Закон № 2555 - VI містить норму відсилання, повідомляючи що реєстрація адвокатських об'єднань здійснюється відповідно до закону. Чинне законодавство України, зокрема, ЗУ "Про адвокатуру" і постанова КМУ "Про порядок реєстрації адвокатських об'єднань" передбачають реєстрацію адвокатського об'єднання при Міністерстві юстиції України, а також при державному реєстраторові в районних адміністраціях. Таким чином, мета по створенню єдиної системи державної реєстрації юридичних осіб не досягнута".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини