Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Парламент знає, як об'єднати кредитні спілки

28 січня 2010, 16:56
527
0
Реклама

Врегулювати діяльність саморегулирующих організацій кредитних спілок пропонують народні депутати Олександр Клименко і Юрій Костенко (фракція НУ-НС) у проекті закону, зареєстрованому в парламенті під номером 6010.

Зокрема, законопроектом пропонується прописати правила створення і функціонування саморегулирующих організацій кредитних спілок. Отже, згідно з документом державна реєстрація Об'єднання кредитних спілок здійснюється тільки за умови, якщо його засновниками виступають не менше 50 кредитних спілок. Статус Об'єднання визначається статтями 85-86 ГК. Реєстрацію в реєстрі саморегулирующих організацій здійснюватиме Госфинуслуг упродовж 30 днів з моменту подачі відповідної заяви. Обов'язковість участі в Об'єднанні документом прописана тільки для тих кредитних спілок, у яких є ліцензія на право здійснення діяльності по залученню вкладів членів КС на депозитні рахунки, і для тих, ліцензії яких анулювані або термін по яких закінчився, але у них є невиконані зобов'язання по договорах вкладів. Для усіх інших - по їх бажанню. Серед повноважень Об'єднання убачаються наступні: право контролю за діяльністю учасників Об'єднання, право встановлення стандартів і вимог до учасників Об'єднання і право внесення в органи влади пропозицій, спрямованих на вдосконалення законодавства. Госфинуслуг, у свою чергу, здійснюватиме контроль за їх діяльністю.

До речі, саморегулювання - це встановлення якісніших стандартів і правил діяльності самими суб'єктами ринку і здійснення самоконтролю над їх дотриманням, проте воно не замінює державне регулювання, а тільки доповнює його, оскільки з боку держави залишається нагляд. Про усі тонкощі створення і існування таких організацій розповідає матеріал ЛІГА :ЗАКОН "СРО. Made in Ukraine ".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини