Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін просить ВР встановити відповідальність за порушення термінів видачі держактів на землю

20 січня 2010, 16:54
1481
0
Реклама

Кабінет Міністрів України пропонує закріпити на вищому законодавчому рівні термін видачі держакту на землю, встановити відповідальність за його порушення і вирішити питання з проставлянням відмітки про перехід права власності на земельну ділянку у разі, якщо нотаріус, засвидетельствовавший договір про відчуження земучастка або свідоцтво про право на спадок, припинив свою діяльність. Свої пропозиції Кабмін виклав в проекті закону, зареєстрованому у ВР під номером 5536.

Зокрема, проектом пропонується внести зміни Земельний кодекс і КУоАП. Змінами до Земельного кодексу пропонується встановити 30-денний термін видачі держакту на землю (з моменту подачі повного пакету документів). Змінами в КУоАП пропонується встановити відповідальність за порушення терміну видачі держакту на землю. Так, на посадове обличчя, що порушило цей термін, запропоновано накладати штраф в розмірі від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів (від 340 до 850 гривен) а у разі, якщо посадовець вже притягувався до адмінвідповідальності за подібне правопорушення, - від 850 до 3400 гривен (від 50 до 200 неоподатковуваних мінімумів). Що стосується питання з проставлянням відмітки про перехід права власності на земельну ділянку у разі, якщо нотаріус, засвидетельствовавший договір про відчуження земучастка або свідоцтво про право на спадок, припинив свою діяльність. В цьому випадку за запитом документ може бути витягнутий з нотаріального держархіву і переданий державному нотаріусові, в окрузі якого знаходиться земельна ділянка. Цей державний нотаріус буде зобов'язаний проставити відмітку про перехід права власності.

До речі, раніше Кабінет Міністрів України дозволив Центру державного земельного кадастру виготовляти держакти на право власності на землю без попередньої подачі громадянами відповідної заяви. Детальніше про це - в матеріалі ЛІГА :ЗАКОН "Кабмін затвердив спрощену процедуру видачі держактів на землю". Ще в серпні Кабмін постановою "Про додаткові заходи по врегулюванню земельних стосунків" встановив, що державні акти на право власності на земельні ділянки будуть видаватися безкоштовно. Згідно з документом, до 1 січня 2010 року, заборонялося стягувати з громадян: плату за оформлення і видачу держактів на право власності на землю; плату за надання додаткових послуг з розробки землевпоряджувальної документації; будь-які інші платежі, зокрема внески в добродійні і інші фонди. Видача держакту на право власності на землю здійснюватиметься упродовж 30 днів після вступу заяви про його видачу. До того ж подавати заяву треба тепер сільському, селищному або міському голові або уповноваженому ним особі. А вже той повинен передати заяву в територіальний орган Держкомзему.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини