Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Працюючій жінці, що перебуває у відпустці по догляду за дитиною, лікарняний лист видається не завжди

Реклама

Як випливає з роз'яснення Минтруда, жінці, працюючій в режимі неповного робочого часу під час перебування у відпустці по догляду за дитиною до досягнення ним трирічного віку, лист непрацездатності (лікарняний лист) оплачується тільки у разі непрацездатності цієї жінкиа також у разі хвороби дитини віком до 14 років. У разі ж хвороби дитини у віці до трьох років, у відпустці по догляду за яким жінка перебуває, лікарняний лист не видається.

Цей пов'язаний з тим, що така жінка отримує зарплату, з якою сплачуються внески до Фонду соцстрахування по тимчасовій втраті непрацездатності, а тому вона є застрахованою особою. Вичерпний перелік випадків, коли допомога по тимчасовій втраті непрацездатності не надається, вказаний в ст. 36 Закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності і витратами, обумовленими похованням". Перебування у відпустці по догляду за дитиною до досягнення ним трирічного віку до таких випадків не належить, а тому такій жінці повинні видати лікарняний лист і сплатити його за місцем роботи у разі її непрацездатності або у разі хвороби дитини віком до 14 років.

В той же час лікарняний лист для догляду за хворою дитиною у віці до трьох років, у відпустці по догляду за яким жінка перебуває, не видається згідно пп. "б" п. 3.15 Інструкцій про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян. Це пов'язано з тим, що в цей період жінка вже отримує гарантовану законодавством матеріальну виплату - допомога по догляду за дитиною до досягнення ним трирічного віку.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини