Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бухгалтера, працюючого за цивільно-правовим договором, теж можна штрафувати

12 січня 2010, 14:50
3007
1
Реклама

ДПАУ роз'яснила питання притягнення до адміністративної відповідальності бухгалтера, працюючого за цивільно-правовим договором.

Як випливає з листи головного фіскального органу, адміністративним правопорушенням визнається протиправна, винна (умисне або необережне) дія або бездіяльність, яка зазіхає на громадський порядок і за яке передбачена адміністративна відповідальність. З сенсу Закону України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні" (далі - Закон № 966) витікає, що головний бухгалтер підприємства є посадовцем. Ст. 14 КУоАП встановлено, що посадовці підлягають адміністративній відповідальності за адміністративні правопорушення, пов'язані з порушенням встановлених правил у сфері правоохорони управління і інших правил, забезпечення дотримання яких відноситься до їх службових обов'язків. При цьому, відмічає ДПАУ, Закон № 966 передбачає, що підприємство самостійно визначає форми організації бухгалтерського обліку :

- введення в штат підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером;

- користування послугами фахівця з бухгалтерського обліку, зареєстрованого в якості підприємця, що здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи;

- ведення на договірних началах бухгалтерського обліку централізованою бухгалтерією або аудиторською фірмою;

- самостійне ведення бухгалтерського обліку і складання звітності безпосередньо власником або керівником підприємства.

З ст. 9 Закону № 966 витікає, що відповідальність за несвоєчасне складання первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку і недостовірність відбитих в них даних несуть осіб, ці документи, що склали і підписали. Таким чином, якщо особа, що виконує обов'язки бухгалтера (за цивільно-правовою угодою, доручення або на підставі іншої угоди), уповноважено здійснювати функції фахівця з бухгалтерського обліку, про що виданий відповідний наказ підприємства, то воно притягується до адміністративної відповідальності на загальних підставах.

Відповідно до норм КУоАП посадовці органів державної податкової служби можуть складати протоколи про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 51-2, 155-1, 163-1-163-4, 164, 164-1, 164-5, 166-6 і 177-2 КУоАП.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини